• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ove "testove" surogat majke moraju da prođu: Postoji spisak uslova, neki se tiču i tetovaža

J. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pre nego što žena postane surogat, moraće da prođe medicinski i psihološki pregled

  • 0
Surogat roditeljstvo Foto: Shutterstock

Postati surogat majka znači pomoći nekome ko želi da se ostvari kao roditelj u toj nameri. Međutim, potrebne su određene kvalifikacije koje surogat mora ispuniti kako bi se upustila u ceo proces.

Biti surogat nije za svakoga. To je proces koji zahteva mnogo vremena, energije i posvećenosti, tako da je važno da buduća surogat majka bude 100 odsto pripremljena pre nego što išta bude pokrenuto.

Zato postoje određene kvalifikacije za gestacijskog surogata - kako bi se osiguralo da je svaki surogat kandidat medicinski i emocionalno spreman za putovanje koje dolazi.

Tri osnovne surogat kvalifikacije

Iako svaki profesionalac ima pravo da postavi sopstvenu listu kvalifikacija za surogat majku, mnogi prate iste smernice koje je postavilo Američko društvo za reproduktivnu medicinu. Stručnjaci iz oblasti potpomognute reprodukcije okupili su se da postave standarde za gestacijske nosioce koji najbolje predviđaju uspeh nošenja trudnoće.

Fizičke kvalifikacije surogat majke

Znate da trudnoća može biti komplikovana i sa sobom nosi rizik. Trudnoća koja se nosi za nekog drugog se ne razlikuje. Fizičke kvalifikacije za surogat obezbeđuju da je osoba sposobna da nosi trudnoću uz minimalan rizik za sebe i bebu nameravanih roditelja.

Profesionalci postavljaju fizičke kvalifikacije kao surogat na osnovu onoga što može dokazati sposobnost surogat majke da bezbedno nosi dete za nekog drugog. Naravno, smernice svake agencije su različite, ali ovo su osnovni potrebni standardi koji se moraju ispuniti da bi neka žena postala gestacijski nosilac - surogat majka.

  • Mora imati najmanje 21 godinu i da bude mlađa od 40 godina

  • Zdrav BMI
  • Prethodno je bila trudna i iznela uspešno trudnoću

  • Da već odgaja svoje dete u svom domu
  • Nema većih komplikacija u prethodnim trudnoćama
  • Ne uzima antidepresive ili lekove protiv anksioznosti 12 meseci

  • Nije radila nove tetovaže ili pirsing u roku od 12 meseci od početka procesa

Ako neko ispunjava ove osnovne surogat kvalifikacije može biti dobar kandidat, a postoji još jedna vrsta procene.

Psihološke kvalifikacije surogat majke

Kvalifikacija je više od ispunjavanja medicinskih zahteva. Svaka žena koja razmišlja o ovom putu treba da bude svesna emocionalnih i psiholoških izazova ovog putovanja pre nego što krene.

Kada žena postane surogat, obavezuje sebe (i svoju porodicu) na partnerstvo od godinu dana ili više sa planiranim roditeljima. Moraće da se odrekne mnogo svog vremena i energije da bi im pomogla da postanu roditelji. Ići će na sastanke kod lekara pre i tokom trudnoće, i moraćete da zakazuje sastanke i pozive sa planiranim roditeljima kako trudnoća bude napredovala.

Biti surogat majka je nešto poput posla sa punim radnim vremenom, tako da je važno da surogat majka i njen supružnik budu spremni za dodatni stres.

Takođe će se nositi sa hormonskim promenama (i emocionalnim stresorima) trudnoće. Iako je retko da se surogat veže za bebu koju nosi, normalno je da oseća neke emocije tokom trudnoće.

Da bi se žena kvalifikovala, moraće detaljno da razgovarate sa profesionalcem za surogat majčinstvo, koji će joj objasniti šta može da očekuje nadalje. On će i proceniti da li je ona sposobna da podnese sve izazove na ovom putu.

Skrining kvalifikacija surogat majke

Sledeći korak će biti da kontaktira stručnjaka za surogat majčinstvo. Obično će popuniti početnu dokumentaciju za prijavu da bi potvrdila svoju podobnost, a specijalista za surogat materinstvo će verovatno razgovarati sa njom o prijavi i odgovoriti na sva preostala pitanja koja ima.

Pre nego što žena postane surogat, moraće da prođe medicinski i psihološki pregled. I jedno i drugo će potvrditi njenu spremnost da bude gestacijski nosilac. Prvo, ona i supružnik će završiti psihološki pregled kod stručnjaka za mentalno zdravlje.

Pitaće ih o osećanjima prema surogat majčinstvu, kao i o planovima za rešavanje nekih praktičnih i emocionalnih izazova koji se mogu pojaviti.

Kada se "poklopi" sa planiranim roditeljima, obaviće poslednji medicinski pregled pre nego što započne medicinski proces surogat majčinstva. Ovo će potvrditi da je zaista medicinski sposobna da bezbedno nosi trudnoću do termina. U tom trenutku će konačno dobiti odobrenje za surogat majčinstvo i moći će da potpišete svoj ugovor o surogat majčinstvu, piše "Surrogate.com".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Da li je bebu Kameron Dijaz rodila surogat mama?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba