• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

10 nesvakidašnjih pitanja roditelja upućenih telefonskom savetovalištu: Neka će vas slatko nasmejati

O. K.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Zašto beba neutešno plače kada je on uradio sve “po uputstvu”

  • 0
nervozni otac toditeljstvo tata beba Foto: Shutterstock

Roditeljstvo je jedan od konstatnih životnih izazova, a u svojim ranim fazama, čini se nosi najviše pitanja. Kada se dete tek rodi, pa i napravi prve korake, roditelji pitaju mnogo toga. Zato smo pitali zaposlene Telefonskog savetovališta Halo beba Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd šta je to što roditelje posebno zanima, pored uobičajenih piotanja kada beba treba da jede, koliko joj je sna dovoljno, treba li je oblačiti toplije ili hladnije.

Za 22 godine postojanja Telefonsko savetovalište Halo beba Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd odgovorilo je na tri miliona pitanja roditelja. Najveći broj pitanja nam stiže od novopečenih roditelja u prvih godinu dana od rođenja deteta, ali ne zaostaju ni pitanja u vezi sa decom starijeg uzrasta, sve do polaska u školu.

Pozivaoci nisu samo mame i tate već pomoć traže bake, deke, tetke, svi koji učestvuju u odgajanju deteta. Najčešća pitanja su vezana za dojenje, ishranu, higijenu , negu deteta…

Roditelji sa medicinskim sestrama dele brige, strahove, nedoumice, ali i neke nesvakidašnje situacije. Halo beba je roditeljima oslonac i podrška u svim situacijama. Pitali smo ih šta roditelje najviše zanima.

- Često se dešava da roditelji započnu razgovor sa rečenicom “Možda je glupo pitanje…” ili “Možda je moje pitanje malo čudno…”, ali mi ističemo da za nas ne postoje ni glupa ni čudna pitanja, rado odgovaramo na sve što je u okvirima naših kompetencija - kažu iz Telefonskog savetovališta Halo beba.

Ovo su situacije kojih se rado sećaju.

Da li će slučajno progutana mušicu uticati na kvalitet mleka i dojenje?

Želja roditelja da detetu pruže ono najbolje je velika, odatle potiče briga i strepnja koja je nekada i neosnovana. Tako nas je jedna mama pitala da li će to što je slučajno progutala mušicu uticati na kvalitet mleka i dojenje? Zajedno smo se nasmejali i ohrabrili mamu da nastavi da doji jer se bebi ništa neće desiti zbog progutane muve - navode stručnjaci iz Telefonskog savetovališta Halo beba.

beba, trudnoća, roditelji, ultrazvuk Foto: Unsplash/Kelly Sikkema

Hoće li beba biti razmažena?

Zabrinuta baka je pitala da li će beba biti “razmažena” jer njena snaja koja živi u inostranstvu stalno ljubi bebu. Naravno da smo rasplašili zabrinutu baku i objasnili da ne postoji višak ljubavi.

Šta da radi nakon što je suprugu ostavio u porodilištu?

Kada je ostavio suprugu u porodilištu jer su počele kontakcije, jedan tata nas je pozvao da pita šta će on sada da radi. Razgovor se odvijao jedan sat posle ponoći ! Koleginica mu je objasnila da može slobodno da ide kući i sačeka da mu se supruga javi.

Može li sestru i bebu magraditi putovanjem u Egipat?

Ponosni ujak je želeo da pokloni nešto sestri kada se porodila, bio je ushićen zbog rođenja bebe te nas je pozvao da proveri da li može da uplati putovanje za sestru i bebu ni manje, ni više nego u Egipat. Ljubazno smo mu objasnili zašto novorođene bebe i žene u periodu babinja ne mogu na tako daleka putovanja i predložili da poklon “pomeri” za neko durgo vreme, kad dete malo poraste.

Zašto beba neutešno plače kada je on uradio sve “po uputstvu”?

Pored ljubavi, strah je najizraženija emocija kod roditelja, te je jednog tatu zanimalo zašto beba neutešno plače kada je on uradilo sve “po uputstvu”. Tata je inženjer, pa kada smo mu objasnili da bebe ne funkcionišu “po uputstvu” već “po emocijama” tada se malo opustio i uspeo je da smiri bebu.

Može li beba sačekati mamu iz pozorišta da dobije mleko?

Mama tromesečne, isključivo dojene bebe je izašla na pozorišnu predstavu, a tata je hrabro ostao da čuva bebu. Mama je ostavila dovoljnu količinu svog mleka, ali kada je beba počela da plače, tata nas je zvao da pita da li će se bebi nešto desiti ako budu čekali mamu ispred pozorišta dok traje predstava. Uz razgovor sa nama shvatio je da njemu više znači blizina mame nego bebi, kao i da su za bebu u tom uzrastu važne rutine.

Sme li beba posle ponoći da se izvede u šetnju?

Jedne vrele letnje večeri roditelji uplakanog novorođenčeta nisu više imali ideja kako da se izbore sa grčevima, te su nas zvali oko dva sata iza ponoći da pitaju da li smeju “sad” da izvedu bebu u šetnju. Iako je neuobičajeno doba, ta kratka šetnja prijala je mami i tata, a i bebi.

Beba Foto: Shutterstock

“Čim izađemo iz lifta u povratku iz šetnje moja beba počne da plače”

“Čim izađemo iz lifta u povratku iz šetnje moja beba počne da plače”, jadala nam se jedna mama. U toku razgovora ustanovili smo da jednogodišnje dete mnogo više voli da vreme provodi napolju u šetnji i u parkiću nego u stanu. Savetovali smo mamu da u skladu sa vremenskim prilikama i dnevnim ritmom porodice i deteta provodi više vremena napolju.

“Koliko dugo beba sme da bude u automobilu” - tu najlepše spava?

“Koliko dugo beba sme da bude u automobilu” pitao nas je jedan tata. U par rečenica razjasnili smo na šta je mislio pitanjem “koliko dugo”. Naime, njihov dvomesečni sin noću mnogo mirnije i duže spava u autu, pa tati nije teško da sedi u autu na parkingu dok njegova beba mirno spava. Zajedno smo se našalili kako se sve roditelji “žrtvuju” zbog dece i objasni tati da beba ne bi trebala duže od tri sata da provede u “jajetu” (sintezis nosiljka) te je potrebna promena položaja nakon tog vremena kao i na koje sve načine može da uspava bebu.

Šta kada dete pije vodu iz posude za kučiće?

Kada su sa dvogodišnjom ćerkom otišli u selo, roditeljima se dogodila nesvakidašnja situacija. Dete je trčkajući po seoskom domaćinstvu pilo vodu iz posude koja je namenjena kučićima u dvorištu. Poziv upućen nama umirio ih je, jer su dobili uputstva šta sve treba da urade i kako da prate stanje deteta u narednim danima.

Savetnice u telefonskom savetovalištu Halo beba imaju razumevanje za sva roditeljska pitanja i brige. One znaju koliko neka naizgled bezazlena situacija može da uznemiri roditelje, te ovaj tekst ima za cilj da ohrabri roditelje da nam se slobodno obrate sa svim pitanjima koja ih muče.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Tata - partner u dojenju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba