• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li znate šta je "hipnoporođaj"? Tehnika duboke relaksacije tokom porođaja je sve popularnija

N. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istraživanja sugerišu da bi ova tehnika mogla biti povezana sa kraćim trajanjem prvog porođaja, manje carskih rezova i manjom upotrebom lekova protiv bolova

  • 0
Trudnice Foto: Lev Dolgachov / Alamy / Alamy / Profimedia

Dok se većina trudnica raduje susretu sa svojom bebom, stvarni proces porođaja može izazvati različite emocije, uključujući strah od porođajnog bola. Na sreću, postoji mnogo različitih opcija za upravljanje bolom tokom porođaja — uključujući hipnozu kroz tehniku koja se zove „Hipnoporođaj“.

Hipnoporođaj kombinuje vizualizaciju, vežbe disanja i afirmacije kako bi pomogao roditelju da prebrodi nelagodu.

Cilj ove tehnike je da dovede vaše telo u stanje duboke relaksacije, što omogućava mišićima da optimalno rade tokom porođaja.

O samoj tehnici

Zagovornici ove teorije veruju da trudnice mogu da itreniraju svoj mozak da izazove duboku relaksaciju na zahtev.

Ljudi koji su uspešno koristili "hypnobirthing" tehniku često opisuju osećaj "pritiska" umesto "bola" tokom porođaja. Oni su takođe koristili različite reči, kao što su "naponi" ili "talasi" umesto "kontrakcije" kako bi opisali senzacije.

Ova metoda je delimično zasnovana na radu dr Grantlija Dik-Reda, engleskog akušera, koji je napisao "Porođaj bez straha" 1944.

Prema dr Dik-Redu, upotreba hipnoze pomaže trudnicama da "razbiju" ono što je on nazvao "strah-tenzija-bol" sindrom koji otežava porođaj.

Verovao je da je ovaj sindrom zapravo uzrokovao odliv krvi iz materice do velikih mišićnih grupa u nogama. Teoretisao je da bi opuštanje postignuto hipnozom sprečilo da se to dogodi.

Studija iz 2023. je otkrila da je "hipnoporođaj" majkama dao samopouzdanje i fokus tokom porođaja, pomogao im da pronađu više značenja u porođaju i rezultirao pozitivnim iskustvom posle porođaja.

Porođaj, beba, porodilište Foto: Shutterstock

Druga istraživanja sugerišu da bi ova tehnika mogla biti povezana sa kraćim trajanjem prvog porođaja, manje carskih rezova i manjom upotrebom lekova protiv bolova, prenosi "Parents".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Slađa Alegro: Zbog trombofilije, morala sam na carski rez

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba