• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pandemijske bebe imaju izmenjen mikrobiom creva, kaže istraživanje: Otpornije su i na alergijske bolesti

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bebe rođene u pandemiji imale su nižu stopu alergija: oko pet odsto beba obolelih od kovida razvilo je alergiju na hranu u prvoj godini, u poređenju sa 22,8 odsto kod beba pre kovida

  • 0
beba, izbijanje zubića, zubi kod bebe, krastavac Foto: Shutterstock/Yavdat

Zaključci tokom pandemije kovida-19 doveli su do promena u organizmu beba koje su ih možda zaštitile od bolesti i alergija, pokazalo je istraživanje, kako prenoi "Daily Mail".

Istraživači sa Univerzitetskog koledža Kork u Irskoj otkrili su da deca rođena u lokdaunu imaju izmenjen mikrobiom creva - ekosistem dobrih i loših bakterija u crevima koje pomažu u varenju, uništavaju štetne bakterije i pomažu u kontroli imunog sistema.

Utvrđeno je da je biom korisniji kod novorođenčadi.

Istraživači veruju da je to dovelo do toga da "kovid bebe" imaju nižu stopu alergijskih stanja od očekivane, kao što su alergije na hranu, u poređenju sa bebama pre pandemije, otkrili su naučnici.

Takođe im je bilo potrebno manje antibiotika za lečenje bolesti.

Istraživači su analizirali uzorke fekalija od 351 Irske bebe rođene u prva tri meseca pandemije, između marta i maja 2020, i uporedili ih sa uzorcima beba rođenih pre pandemije. Onlajn upitnici su korišćeni za prikupljanje informacija o ishrani, kućnom okruženju i zdravlju kako bi se uračunale varijable.

Uzorci stolice su uzimani u šestom, 12. i 24. mesecu, a testiranje na alergije je obavljeno u 12. i 24. mesecu.

Utvrđeno je da novorođenčad rođena tokom pandemije imaju više korisnih mikroba dobijenih od majke nakon rođenja, što bi moglo da služi kao odbrana od alergijskih bolesti.

Ako pojedinci imaju poremećen mikrobiom creva, to može dovesti do razvoja alergija na hranu.

Bebe rođene u pandemiji imale su nižu stopu alergija: oko pet odsto beba obolelih od kovida razvilo je alergiju na hranu u prvoj godini, u poređenju sa 22,8 odsto kod beba pre kovida.

Istraživači su rekli da su majke prenosile korisne mikrobe na svoje bebe dok su bile trudne, a bebe su dobijale dodatne mikrobe iz okoline nakon što su se rodile. Studija je takođe otkrila da su bebe rođene tokom izolacije imale manje infekcija jer nisu bile izložene klicama i bakterijama.

To je značilo da im je potrebno manje antibiotika, koji ubijaju dobre bakterije, što dovodi do boljeg mikrobioma. Bebe u izolaciji su takođe bile duže dojene, što je pružilo dodatne pogodnosti.

Istraživači se nadaju da će ponovo ispitati decu kada budu imala pet godina kako bi videli da li postoje dugoročni uticaji ranih promena u mikrobiomu creva.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Kako dojiti uspavanu bebu?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba