• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Postala je mama u 50. godini, prirodno, ali nakon 11 godina pokušavanja: Nisu svi oduševljeni time

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Roditi dete kao žena od 50 godina nije nečuveno - Dženet Džekson je to uradila 2017. u 50-oj godini - ali je veoma retko

  • 0

Mama iz Toronta koja je rodila bebu sa 50 godina kaže da joj ljudi na internetu govore da je "sramotno" biti stariji roditelj.

- Osećam da sam se oslobodila ograničenih očekivanja o tome šta je moguće u različitim godinama - rekla je Tatjana Kaplan, 54, za "SWNS", kako prenosi "Post".

Odmah je znala da želi da ima bebu sa svojim partnerom Kenanom Kaplanom (52), počeli su da pokušavaju mesec dana nakon početka veze, kada je Tatjana bila u kasnim 30-im.

Tri godine kasnije bez uspeha, par je pribegao vantelesnoj oplodnji.

Tokom godina, potrošili su oko 73.000 dolara na sedam ciklusa, putovanja, boravak u hotelima i lekove bez uspeha, a Tatjana je bila spremna da odustane od nade.

Kaplanovi su otišli ​​na putovanje po Evropi, a kada su se vratili, Tatjana je shvatila da joj menstruacija kasni.

Otkrila je da je zatrudnela prirodnim putem - nakon 11 godina pokušavanja.

Imala je urednu trudnoću i rodila sina Marka Kaplana, koji sada ima četiri godine.

Ona kaže da je postala "mudrija tokom godina" i da sada može da posveti više vremena svom sinu. Tatjana takođe ima ćerku Katerinu, koju je dobila sa 19 godina.

Dugo je bila sama pre nego što je u februaru 2007. upoznala Kenana, koji radi u IT-u.

- Od prvih dana naše veze znali smo da želimo zajedničku porodicu. Kako sam se približavala 39. godini, instinkti gnežđenja su se uzburkali, a san o detetu postao je previše jak da bih ga ignorisala.

Par se borio da stekne potomstvo uprkos tome što su im lekari rekli da su oboje potpuno zdravi. Tatjana je često plivala i promenila ishranu kako bi povećala šanse za začeće, ali nije otkrila da ništa nije uspelo.

U oktobru 2010. par je odlučio da pokuša IVF. Njihov poslednji pokušaj bio je kada je Tatjana imala 47 godina.

- Posle 11 godina nade i sanjarenja, zajedno sa sedam neuspešnih pokušaja vantelesne oplodnje u saradnji sa vrhunskim klinikama za plodnost i dva spontana pobačaja, moja nada da ću roditi dete je skoro nestala. Pitala sam univerzum zašto moj sin još nije stigao i u snu mi je rekao: "Mama, srešćemo se kad dođe vreme", nastavila je ona.

U januaru 2019. Tatjani je sinulo da joj menstruacija kasni.

- Odjurila sam da se testiram, tiho se moleći za pozitivne rezultate. Bila sam blagoslovljena srećom i privilegijom prirodne trudnoće. Zar nije čudesno kako me je majčinstvo pronašlo nakon što sam medicinski iscrpila sve opcije i bila na kraju svog puta?

Tatjana je imala nesmetanu i aktivnu trudnoću, ali je imala carski rez. Ipak, rođen je zdrav dečak 18. septembra 2019.

Tatjana kaže da kao majka starija od 50 godina prihvata svaki roditeljski trenutak sa većim poštovanjem i prisustvom - čak iako su neki komentarisali da je kasno majčinstvo u neku ruku sramno.

Roditi dete kao žena od 50 godina nije nečuveno - Dženet Džekson je to uradila 2017. u 50-oj godini - ali je veoma retko.

Tatjana voli da svojom pričom inspiriše druge starije žene, mame i buduće roditelje. Ona ima skoro 20.000 pratilaca na TikTok-u i daje savete ženama koje su u istoj situaciji.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Samo što su se ukrcali u avion, ženi krenuo porođaj: Reakcija putnika bila je neverovatna

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba