• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Hejli Biber već doživljava žudnju za neobičnim spojevima hrane: Stručnjaci otkrivaju šta stoji iza te pojave

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kiseli krastavci i krem, banana i kečap, meso i puter od kikirikija...

  • 0
Hailey Bieber Foto: The Hollywood JR / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Nedavno su Hejli i Džastin Biber objavili veselu vest da će postati roditelji. Od te objave, Hejli sve češće pokazuje svoj trudnički stomak na društvenim mrežama, ali i poneke detalje koji idu uz njega.

Trudnoća utiče gotovo na sve kod žene, uključujući hormone. Stoga, često se dešava da trudnice imaju jaku i iznenadnu žudnju za čudnim kombinacijama hrane. Hejli Biber, objavila je jednom prilikom u svojoj "Instgram" priči, da je poželela kisele krastavčiće, sa salatom od jaja i ljutim sosem, a pažnju je skrenula i opisom kako "ne smemo da osuđujemo".

Iako ovo ne zvuči toliko privlačno, mnoge trudnice će razumeti da je potreba za nekim namirnicama nepobediva kada se pojavi.

Mnoge trudnice su u svojim videima na društvenim mrežama otkrivale najčudnije "požude za hranom" i čudnim kombinacijama hrane koje su imale. Iako se kiseli krastavci uvek nađu na listi, dospevale su i ostale kombinacije hrane poput banane i kečapa, meso i krem ili karamela, pa čak i kiseli krastavac sa gumenim bombonama.

Kako stručnjaci navode, trudnice najviše teže ka konkretnim ukusima, pa tako im organizam traži unos slatkog, slanog i kiselog.

trudnoća Foto: SHutterstock

Kada se javljaju ove želje za konkretnom hranom i šta ih uzrokuje?

- Obično se ta "trudnička žudnja" za nekom namirnicom javlja krajem prvog tromesečja, ali kod nekih žena se može javiti već u petoj nedelji. Ovi nagoni mogu popustiti u trećem tromesečju, a sasvim nestaju kada se žena porodi - navodi dr Tifani Fam.

Što se razloga za ovakvim pojačanim nagonima tiče, stručnjaci smatraju da su uzroci glavnefiziloške promene koje se dešavaju tokom trudnoće. Želje za različitim ukusima se mogu menjati, zbog hormonalnih promena. Neke žene dobijaju te "trudničke žudnje" zato što im njihovo telo signalizira da mu nešto nedostaje. Kao primer, navode da žene kojim zafali gvožđe, verovatno će poželeti da jedu crveno meso, piše "Yahoo".

Druge teorije ukazuju na emotivnije razloge, a jedna univerzitetska studija ukazuje na to da žudnja može biti više psihološka, ali i kulturološka.

-  Žudnja za trudnoćom takođe može zadovoljiti emocionalnu potrebu. Uopšteno govoreći, društvo podstiče trudnice da jedu više, što ne pomaže celoj ideji o žudnji za određenom hranom, bilo da je to stvarno ili ne - navodi dr Čeruba Prabrakar. Ali, takođe Prabakar veruje da nema jedinstvenog i jasnog razloga za ove žudnje i potrebe za hranom.

- Iako postoje priče starih žena koje mogu pokušati da objasne ovaj fenomen, za većinu žena koje imaju toliko jaku potrebu, mi jednostavno ne znamo razlog zašto - navodi dr Prabakar.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vukmani su čuli jezive reči za prevremeno rođenu ćerku, a ona je pokazala da su čuda moguća

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba