• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kalina Kovačević je doživela kliničku smrt i životnu ugroženost bebe: Ovu poruku prenosi svima

N. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Žao mi je što okolina ne shvata do kojih promena dolazi u ženi"

  • 0
Kalina Kovačević Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Glumica Kalina Kovačević je postavila primer hrabrosti jedne majke, kada je u javnost izašla sa traumatičnim pričama i poučnim porukama o svoje dve trudnoće, pokazavši da trauma ne znači "kraj" i da se telo i um mogu povratiti u normalno stanje.

Njen prvi porođaj, sa ćerkicom Mionom, desio se pre 12 godina i bio je vrlo težak. Trudnoća je bila lagana, ali visokorizična, a Miona je rođena mesec dana ranije, hitnim carskim rezom.

- Tad sam imala kliničku smrt zbog septičkog šoka koji je nastao kao posledica infekcije materice. Potom sam doživela anafilaktički šok kao reakciju na primljenu terapiju. To je zaista traumatično isksutvo.

Drugi porođajaj sa ćerkicom Anikom je takođe bio prevremen, čak dva meseca ranije, isto hitnim carskim rezom; tada Kalina nije bila ugrožena, ali jeste njena beba.

- Nisam bila spremna na to da ne mogu da dam ime svom detetu dok se ono ne stabilizuje. Bila je na veštačkim plućima. Ja sam se probudila posle carskog reza i rečeno mi je da sa njom nešto nije u redu. Satima nisam mogla da saznam šta je dijagnoza. Odgovor na "kad će biti dobro" - nisam dobila. To je bio prvi udarac. Drugi udarac je bio kada sam izašla iz porodilišta bez svoje bebe jer je ona ležala na intenzivnoj nezi. Nisam bila spremna na to da može da umre.

Glumica je skrenula pažnju na nedostatak svesti, kada se priča o profesionalnoj podršci koja je neophodna.

- Žao mi je što okolina ne shvata do kojih promena dolazi u ženi, hormonskih promena, promena u razmišljanjima.. naročito u prvoj trudnoći. Svi očekuju da si ti spremna za ulogu majke, a to nije stvarno. Trudnicama i porodiljama treba psihološka pomoć, neko ko će da popriča sa vama, da vas uhvati za ruku. Ne postoji psiholog na odeljenju, a svaka žena treba da ima personalizovanog psihologa, pogotovo one koje imaju problematične porođaje, bebe koje su životno ugrožene... A i očevima treba da se priča - objasnila je u emisiji "Moja borba" na RTS1.

Kalina poručuje da je u redu da ne budete jake i da je u redu da budete u šoku, i da zaslužujete pomoć.

- Najgore u životu je osetiti nemoć, a nemoć dolazi kad vam je zdravlje ugroženo. Zato uvek kažem da nam Bog da zdravlja, a sve ostalo ćemo ili nećemo uspeti, od nas dalje zavisi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vukmani su čuli jezive reči za prevremeno rođenu ćerku, a ona je pokazala da su čuda moguća

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba