• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Trudnica (30) doživela moždani udar u 7. mesecu trudnoće: Doktori je uporno vraćali kući

N. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Čak 30 od 100.000 trudnica doživi moždani udar

  • 2
Trudnoća Foto:Shutterstock

Tridesetogodišnja Megan Snuk se nije osećala dobro, imala je otečena stopala i ruke, zamagljeni vid i glavobolju koja ju je izluđivala - simptomi koje bi možda i zanemarila da nije bila u sedmom mesecu trudnoće.

Svojoj pijateljici Karli, medicinskoj sestri, poslala je fotografiju poslednjeg očitavanja krvnog pritiska - 150/126. Očitavanje krvnog pritiska iznad 130/80 smatra se visokim rizikom za svakoga, a još opasnijim za trudnicu.

Megan je znala da nešto nije u redu, ali se lekari nisu složili sa njom govoreći joj da je sve kako treba i da je samo uplašena. Kako je krvni pritisak opadao, tako je i njihova zabrinutost, iako su joj noge i dalje bile abnormalno otečene, a beba se nije mnogo kretala.

- Osećala sam da me ne shvataju ozbiljno, kao da sam hipohondar - rekla je Megan.

Instinkt ne vara

Bol u glavi postajao je sve nepodnošljivi - u osam časova je vrisnula, doživajući svog muža. Nije mogla da se kreće, nije mogla da vidi, a leva strana tela bila joj je potpuno paralizovana.

Nakon što je Džejs pozvao hitnu, Megan se vratila u bolnicu. Lekari su dijagnostikovali Megan sa dva hemoragična moždana udara, jedan u desnom okcipitalnom, a drugi u desnom parijetalnom režnju njenog mozga, kao posledica eklampsije - stanje abnormalno visokog pritiska koje pogađa trudnice.

Čak 30 od 100.000 žena doživi moždani udar u trudnoći. Ova vrsta moždanog udara može biti uzrokovana veoma visokim krvnim pritiskom, tako da prevencija uključuje održavanje krvnog pritiska lekovima, a ponekad i operaciju, prenosi "Heartandstroke".

Zdravstveni radnici nemaju dovoljno informacija o ženama i moždanom udaru i srčanim oboljenjima, posebno tokom trudnoće. To je problem koji proizilazi iz istraživačkog jaza: dve trećine učesnika u kliničkim ispitivanjima kardiovaskularnih bolesti bili su muškarci.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ishrana trudnica koje imaju povišen krvni pritisak i gestacijski dijabetes

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba

Komentari

  • Mile

    23. jul 2024. | 17:58

    Ove današnje žene ni za šta nisu. Ko je našim babama i prababama merio pritisak a rađale su po desetoro same? Više nema čovek ni šta da dovede u kuću i oženi da mu rađa i održava domaćinstvo. Sve nesposobne.

    Podelite komentar