• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Koja sve pravila postoje za babine, ali i da li ih treba poštovati: Mama Tamara podelila iskustvo

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li je 40 dana nakon rođenja bebe dovoljno vremena da mama i beba odmore?

  • 0
beba, držanje bebe, bebin osmeh Foto: Shutterstock/Trendsetter Images

U našem narodu za sve postoje običaji koji su tu u službi verovanja da, ako se nešto uradi, to je za zdravlje, sreću i budućnost  deteta.

Može biti veoma teško ispratiti sve događaje, a i vrlo lako možemo načuti neke nove od starijih u našem okruženju. I, ne može nas niko kriviti, jer ko će sve baš popamtiti?

Babine, poznati običaj našeg naroda uoči 40 dana nakon rođenja deteta, kada rodbina i bliski prijatelji dolaze "po prvi put" u posetu mami i bebi i donose raznorazne darove.

Jedna mama, Tamara, za "Bebac.com" podelila je svoje iskustvo, ali i postavila pitanje: "Da li se baš sve treba poštovati", iako znamo da je teško izbeći ono "valja se"; "tako kažu"; "to je običaj"; "i moja porodica je tako" i slično.

Šta za mamu znači taj period od 40 dana i da li je dovoljno za susrete sa rodbinom i prijateljima?

Činjenica je da nakon porođaja treba da prođe neko vreme dok se beba prilagodi na vanmaterični život, porodilja oporavi od porođaja i dok se jednostavno mama i beba naviknu jedna na drugu. Ali ne može se svačiji period oporavka i prilagođavanja staviti u isti kalup. Žene kojima porođaj bude lak mogu normalno da funkcionišu već posle nekoliko dana. Dok ženi koja je imala težak porođaj ili carski rez oporavak traje mnogo duže, pa čak i nekoliko meseci. Sve je individualno, kako piše Tamara.

- U toku tih 40 dana, bar kako su meni rekli, dolazi najbliža rodbina da vidi bebu, dok prijatelji i ostali ne tako bliski rodovi treba da sačekaju da th 40 dana prođe. Po meni, mislim da ni ovo nema logično objašnjenje koje se može generalizovati na sve. Iz mog iskustva, prvih dana sam imala užasnu želju i potrebu da nas svi ostave na miru i da budem sama sa svojim suprugom i decom (isti osećaj sam imala posle svakog od tri porođaja). Nisam mogla da podnesem gužvu u kući. Želela sam da uspostavim kontrolu nad novonastalom situacijom i u toj mojoj zamisli gosti su predstavljali smetala.

Srećom, tih prvih dana su zaista dolazili samo najbliži, dok su ostali uljudno sačekali dok mi budemo spremni da primimo goste. A to nema veze sa tim da li je prošlo 40 dana ili ne, već sa našim osečajem. Ako se osećate da ste se oporavili, ako ste počeli da se navikavate na bebu, uspostavili neki raspored oko hranjenja, presvlačenja i uspavljivanja bebe, jednostavno, ako se osećate da bi vam prijalo društvo, onda i jeste pravi trenutak za goste.

A ako to vaše uspostavljanje reda malo potraje, ne plašite se da to i kažete i da odložite dolazak gostiju. Svaki normalan čovek će imati razumevanja, jer dolazak bebe u kuću nikad nije mala stvar, bila to prva beba ili peta - navodi ona.

novorođenče, beba, mala beba, dete, držanje bebe Foto: Shutterstock

Šta se odnosi na babine?

Stari običaji su i da se na Babine nosi pile sa glavom, kako ne bi dete kada poraste jurilo “kao bez glave” i pita sa sirom kako bi bilo popularno među suprotnim polom, mleko kako bi žena imala da doji i tako dalje, objašnjava Tamara i dodaje:

- Meni su donosili pogaču na kojoj se stavi šećer i svež crni luk. Ali uglavnom ove običaje poštuju stariji ljudi, mada ima i mlađih koji se drže toga. Ipak, većina danas na Babine kao poklon nosi nešto od garderobe i kod bebe stavlja novac, kako bi bebac kupio/la devojku/dečka, batu, seku, miran san ili za šta već davalac nameni dati novac. I ja spadam u ovu drugu grupu – hranu na Babine ne nosim.

Došla su druga vremena, a stari običaji se ipak ne zaboravljaju. Da li ćemo i koje od njih poštovati je individualna stvar. Ali, kao što sam već rekla, najbitnije je da radimo po svom nahođenju.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mesečni horoskop za septembar po astrologu Aleksandre Bjeljac

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba