• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Koje je najstarije doba kada žena može da zatrudni prirodnim putem

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iako može biti teže zatrudneti kada ste stariji, postoje i neke prednosti biti starija mama, i za vas i za vašu bebu

  • 0
Trudnoća Foto: Shutterstock / Juice Flair

Priče o ženama koje rađaju u svojim 50-im, 60-im, pa čak i 70-im godinama nisu retke, a ove trudnoće se obično postižu uz pomoć donorskih jajnih ćelija i vantelesne oplodnje (VTO). Ne postoji utvrđena gornja granica godina kada možete zatrudneti prirodnim putem, ali plodnost počinje da opada kako starite. Obično ne možete da zatrudnite između pet i deset godina pre menopauze.

Rođeni ste sa svim jajnim ćelijama koja ćete ikada imati. Kako starite, njihov broj se smanjuje. Pored toga, što ste stariji, veća je verovatnoća da ćete razviti poremećaje koji mogu smanjiti verovatnoću da zatrudnite, kao što je endometrioza. Do 45. godine, malo je verovatno da ćete zatrudneti prirodnim putem. Nije nemoguće, naravno.

Nakon godinu dana pokušaja, vaše šanse da zatrudnite prema godinama su:

  • 85% ako ste mlađi od 30 godina
  • 75% na 30
  • 66% na 35
  • 44% na 40

Trudnoća u zrelijim godinama je moguća

Iako može biti teže, možete da zatrudnite kada ste stariji. Plodnost zavisi od funkcije jajnika i ukupnog zdravlja. Ako redovno ovulirate i imate dobre jajne ćelije, verovatno ćete zatrudneti u roku od godinu dana prirodnim putem. Možete da posetite svog doktora u ranoj fazi procesa da biste testirali funkciju jajnika i saznali da li su vaše šanse za prirodno začeće dobre.

trudnica, trudnoća, par, budući roditelji Foto: Unsplash/John Looy

Ako jesu, možete isprobati metod "pucanja" na početku. Ovo uključuje odnose svaki drugi dan tokom srednje trećine ciklusa. Vaš lekar vam može pomoći da shvatite kada se desi ovo kritično vreme vašeg ciklusa. Ako ovo bude bezuspešno šest meseci, možda ćete morati da počnete da tražite druge opcije kao što je VTO.

Prednosti starije majke

Iako može biti teže zatrudneti kada ste stariji, postoje i neke prednosti biti starija mama, i za vas i za vašu bebu. To uključuje sledeće:

Zdraviji predškolci sa boljim jezičkim veštinama. Predškolci sa starijim majkama su generalno zdraviji. Imaju povećanu stopu imunizacije, manje hospitalizacija i manje nenamernih povreda od onih rođenih od mlađih majki. Takođe imaju bolje jezičke veštine i verbalni razvoj.

Povećana inteligencija kada ste stariji. Žene koje su se porodile nakon 35. godine postigle su veći rezultat na testovima mišljenja i verbalnog pamćenja kada su imale 41 do 92 godine. Pored toga, žene koje su koristile kontraceptive više od 10 godina imale su bolje veštine rešavanja problema i veće veštine izvršnog funkcionisanja kada su bile starije.

trudnica, trudnoća, beba, beba u stomaku, maženje stomaka Foto: Shutterstock/oatawa

Bolje roditeljske veštine. Nije tajna da verovatno imate više strpljenja nego kada ste bili mlađi. Manje je manje verovatno da će starije mame oštro disciplinovati svoju decu ili vikati na njih. Oni su bolji i u postavljanju granica. Deca sa starijim majkama obično imaju manje problema u ponašanju, socijalnim i emocionalnim problemima.

Koji su rizici od trudnoće kako starite?

Ako razmišljate o tome da zatrudnite nakon 35 godina, razmislite o razgovoru sa svojim doktorom o dodatnim rizicima, uključujući: dijabetes, urođene mane, gubitak trudnoće, visok krvni pritisak, prevremeni porođaj i mala porođajna težina bebe...

Većina trudnica starijih od 35 godina imaće zdravu trudnoću i bebu. Međutim, možda će vam trebati specijalizovana nega, što podrazumeva: savetovanje pre nego što zatrudnite da biste razgovarali o rizicima, ranije i češće prenatalne posete lekaru, skrining urođenih mana, testiranje i savetovanje, pažljivo praćenje rasta i razvoja vaše bebe, rani skrining i lečenje gestacionog dijabetesa i hipertenzije...

Da biste smanjili šanse za komplikacije, treba da se ponašate prema sledećim pravilima:

  • Ne pušite
  • Jedite zdravu ishranu
  • Ne pijte alkohol i ne narkotike
  • Kontrolišite svoju težine
  • Ostanite aktivni
  • Ograničite unos kofeina pre začeća i tokom trudnoće
  • Izbegavajte izlaganje infekcijama kao što je rubeola
  • Izbegavajte hranu koja je opasna tokom trudnoće, kao što je nedovoljno kuvano meso, piše "Medicinenet.com".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mirjana je dobila bliznakinje sa 46 godina, kada je mislila da više za to nema šanse

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba