• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Možda ipak niste spremni da budete roditelj? 7 znakova koji ukazuju da još nije vreme za vas

M. M.

Vreme čitanja: oko 4 min.

U pitanju je velika odgovornost za koju je neophodno da se pripremite

  • 0
Roditeljstvo, beba Foto: Shutterstock

Da li ste uhvatili sebe da razmišljate o tome da li je vreme da postanete roditelj? Činjenica je da je roditeljstvo jedan od većih izazova u životu, i pored enormne radosti koja deca unose u našu svakodnevnicu, ona sa sobom donose i mnogo odricanja na koja nisu svi spremni.

Ukoliko ste već emocionalno spremni na jedan takav korak, i imate jasne odgovoren na neka od osnovnih pitanja - poput da li želite bebu; zašto; da li ste sami odlučili ili neko vrši pritisak na vas; kako će beba da utiče na vaš svakodnevni život... -

veoma je bitno da pored proverite sa sobom da li ste i voljni da budete roditelj u ovom trenutku uz sve žrtve koje roditeljstvo podrazumeva. Jer, posle nema nazad, a ukoliko sami ne uživate u detetu i ulozi roditelja, možete samo da zamislite kako će to da utiče na sve.

Zato licencirani mentor i savetnik za život dr Džejmi Kulaga ističe da roditeljstvo pruža najneverojatnije trenutke u životu, međutim i da je u pitanju velika odgovornost za koju je neophodno da se pripremite.

- Uvek ćete se pitati da li zarađujete dovoljno novca, a strah nikada neće da nestane – stručnjak prenosi  neke od osnovnih briga i emocija sa kojima svaki roditelj, svakodnevno živi, ali zato i ističe da postoji sedam jasnih pokazatelja koji ukazuju na to da još psihički niste spremni za bebu, kao ni za roditeljstvo.

Par mladić devojka muškarac žena razmišljaju zamišljeni Foto: Shutterstock

1. Teško vam je da zamislite život u kome ne radite samo ono što vi želite

Iako roditeljstvo ne znači da nikada više nećete otići na koncert, u restoran ili u bioskop da gledate film koji nije crtani, ali to ipak može da znači da ćete morati da se odreknete nekih stvari u kojima ste nekad uživali. Bar neko vreme. Kako ističe stručnjak "ok je biti sebičan", jer sebičnost ima lošu reputaciju u našem društvu, ali ponekad vas može učiniti boljim i pripremljenijim roditeljem.

Kao primer daje da je u redu da želite da putujete svetom, provodite vreme s novim supružnikom i napredujte u struci pre nego što dobijete dete. U tim trenutcima u vašem životu, morate biti sebični kako biste mogli da dovršite neke glavne životne ciljeve koji će uticati na vašu buduću porodicu.

2. Još niste počeli da štedite novac

Ako niste spremni da štedite novac i da se odreknete nekih svojih "luksuza" sigurno vam još nije vreme za bebu. Ukoliko pri pomisli da li biste radije kupili sebi nešto ili neku igračku, vaša odluka bez dileme pada na prvi izbor, sačekajte još neko vreme sa detetom dok ne budete potpuno spremni za odricanje.  Čak i samo osnovne potrebe kao što su hrana, pelene, odeća koštaju puno. Morate biti spremni na neka lična odricanja ili imati novac namenjen za to kako bi izbegli probleme koji se mogu da se jave, upozorava stručnjak.

Mladi, muškarac i žena, Foto:Shutterstock

3. Niste od onih koji traže pomoć

Kažu da je potrebno selo da se podigne dete, a to je apsolutno istina. Nije nemoguće, ali je teško biti sam u roditeljstvu.  Međutim, ako niste tip koji traži pomoć, čak i kada vam je očajnički potrebna, možda ćete se osećati napuštenim kada stigne dete. Jedno je sigurno, ističe stručnjak, ne možete u toj situaciji sve sami. Kada imate decu, potrebni su vam lekari, prijatelji, ustanove, zajednica, lokalni resursi tako dalje.

4. Ne podnosite da vam nešto remeti planove

Kada imate decu ne postoje situacije u kojima možete tek tako da se podignete i odete na put jer ste poželeli. Ona imaju školske obaveze, često se razbole u nezgodnom trenutku, ne vole nagle promene, uživaju u stabilnosti. Ustaljenost smanjuje anksioznost u životima mališana, zbog čega im je neophodno da imaju sigurnosti, dok nagle promene bez pripreme kod njih nisu baš najbolje prihvaćene. Jednom kada dobijete dete, računajte da ćete bar deset godina da se odreknete svojih prioriteta i stavite njegove na prvo mesto.

5. Ne volite da upoznajete nove ljude

Sviđalo vam se ili ne, kada imate dete neizbežno ćete upoznati na desetine novih ljudi tokom samo prvih nekoliko godina života. A mnogi od njih će hteti da se druže sa vama. Od vaspitača, učitelja i nastavnika, dočekaće vas i roditelji željni druženja, a vaš život će iznenada biti preplavljen mnogim novim ljudima.

6. Niste spremni za odgovornost

Iako je lepa zamisao da ste prijatelj i drugar sa decom, roditeljstvo i prijateljstvo nisu ista stvar. Ako ste roditelj morate da preuzmete odgovornost. A sada zamislite situaciju - šta ako ne možete da odlučite gde ćete da odete na večeru, kako ćete donositi važne odluke o zdravlju i sigurnosti druge osobe sledećih 20 godina?

7. Neko vrši pritisak na vas?

Ako razmišljate o tome da želite dete dabi ste na taj način sa partnerom učvrstili vezu ili zato što vaši roditelji žele unuka, razmislite još jednom. Ne postoje garancije da će vaša veza da očvrsne, naprotiv, deca su veliki izvor stresa čak i u najstabilnijim partnerstvima, a ako to činite zbog roditelja - imajte na umu da ćete vi da podižete tu decu, a ne oni. Zato dr Kulaga ističe da ukoliko želite da imate decu samo zato što je to društveno prihvatljiva norma i što ispunjavate možda želje svojih roditelja - to je jasan znak da ne biste trebali da "uskačete" u roditeljstvo.

(Ona. rs / Medium)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Ko su zanemarena deca

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba