• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kad bi trebalo ofarbati jaja za Vaskrs da bi porodicu pratio napredak? Evo šta kaže tradicija

Vreme čitanja: oko 1 min.

U nekim delovima Srbije ovaj običaj sprovodi se na Veliki petak, odnosno dan ranije ili dan kasnije

  • 1
VASKRS JAJA SIMBOL Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Pred kraj Časnog posta domaćice se pripremaju za proslavu najvećeg hrišćanskog praznika, Vaskrsa, farbanjem jaja kojima će se svi članovi porodice omrsiti posle pričešća.

Dok se u najvećem delu Srbije podrazumeva da bi ovaj posao trebalo obaviti na Veliki petak, dotle u nekim krajevima domaćice sprovode ovaj običaj na Veliki četvrtak, odnosno na Veliku subotu.

Etnolog Snežana Ašanin iz Muzeja u Čačku za Ona.rs objašnjava zašto su običaji različiti i kako su se menjali vremenom.

- Jasnog pravila o danu kada će domaćice ofarbati jaja za Vaskrs nema, važno je dočekati ovaj praznik sa korpicom ofarbanih jaja na porodičnoj trpezi - kaže Ašanin za Ona.rs.

- Danas u najvećem delu Srbije domaćice farbaju jaja na Veliki petak. Pošto se na ovaj dan ništa ne radi, a mnogo obaveza bi trebalo završiti do samog Vaskrsa, domaćice odlučuju da ofarbaju i ukrase jaja za vaskršnju trpezu, jer smatraju da to nije težak posao i da će tako uštedeti vreme za druge obaveze.

Nekada se, podseća Ašanin, običaj farbanja jaja nije praktikovao za Veliki petak:

- Poslednji petak pred Vaskrs je najtužniji dan u godini, dan kada je Isus Hristos razapet i dan koji se provodi u najstrožem postu i molitvi. Na Veliki petak se ne dodiruju igle i ekseri da se ne bi iznova "vređale" Isusove rane, niti se loži vatra, jer je ona simbol radosti. Iz toga razloga domaćice nisu ni mogle da farbaju jaja za Vaskrs na Veliki petak, jer su morale da lože šporet, pa su taj običaj sprovodile na Veliki četvrtak ili na Veliku subotu.

Sagovornica našeg portala navodi još jedan običaj u vezi sa farbanjem jaja:

- Domaćice su se trudile da uvek započnu farbanje jaja rano ujutro, čim sunce izađe. Zapravo, svaki posao koji simbolizuje radost započinjale su dok sunce napreduje, kako bi i njihovu porodicu pratili napredak i sreća.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Jelena

    23. april 2022. | 23:02

    Najvaznije je ofarbati jaja kako i kojom bojom nije važno, ofarbana jaja su simbol vaskrsenja, zato se i kaze kad se cukne jaje Hristos vaskrse i drugi koji cuka jaja odgovara vaistinu vaskrse. Sve ostalo je sujeverje u koje čovek koji veruje u Isusa Hrista ne treba da veruje. Pozdrav srećan praznik svima koji veruju u zivot vecni i spasenje.

    Podelite komentar