• 4

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zec ili kokoška: Kada je katolički zeka zalutao kod pravoslavaca, objašnjava nam etnolog

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta je starije: Koka ili jaje

  • 4
Vesna Marjanović, etnolog, uskrs Foto: Shutterstock, Privatna arhiva

Vaskrs ima svoje praznične maskote. Jednu krasi pufnasti repić i dugačke uši, dok drugu znamo po izleganju iz jaja, koja za Vaskrs i šarenimo, a najčešće i po žutom perju.

Šta predstavlja zec, a šta pile ili kokoška u doba Vaskrsa? Kako je katolički, nekada čokoladni zeka prešao i u pravoslavna slavlja, pojašnjava nam Vesna Marjanović, etnolog.

- Priča "Šta je starije: Koka ili jaje?" se dosta vezuje za simboliku kokoške uoči ovog praznika. Iz jajeta nastaje život, to je evidentno i na tome se i zasniva Vaskrs. To je hrišćanstvo kao takvo prihvatilo još iz prehrišćanskih religija. Čak su i Fničani i mnogi drugi stari narodi verovali da je iz jajeta nastao svet, tako je i u hrišćanstvu prhvaćeno da iz jajeta nastaje život - navodi naša sagovornica.

Na samu simboliku zeca se pak nadovezuju druga verovanja naroda, takođe povezana usko sa prestavljanjem ovog doba godine i ovog praznika, kao što to čine pile, kokoška ili jaje. Deca se ovom zecu raduju iz sasvim drugih razloga, prvenstveno zbog umiljatog izgleda, potom i što veruju da im on donosi čokoladne slatkiše u duhu Vaskrsa koje vešto sakriva po bašti, kako bi se deca malo i zabavila i stigla do nagrade.

Vesna Marjanović navodi da je ova životinja, kao obeležje ovog praznika, kao i ono što simbolizuje, preuzeta iz germanske kulture. Zec je, takođe, iz prehrišćanskih verovanja. Ova životinja je simbol proleća, buđenja prirode i uopšte bogatstva i berićeta, baš zato što je životinja koja je sklona čestom razmnožavanju. Hrišćanstvo je to prihvatilo, a postoji ta mitologena da se brzinom, što je odlika zeca, raširila vest po celom svetu da je Isus Hristos vaskrsao.

- To kod nas pre nije bilo, kao i ta gnezda u kojima su jaja po travama i dvorištima, ali smo to prhvatili iz srednjoevropske kulture. Većina nas je raslo na tom običaju potrage za jajima, a inače našom kulturom vlada običaj darivanja dece dva puta godišnje, za Božić i Vaskrs. Sa kuluracijom stanovništva, simbolika zeca došla je kod nas.

Zec, pile, zec i pile, Uskrs, Vaskrs, uskršnji zec, uskršnje pile Foto:Shutterstock

Svi veliki praznici su komercijalizovani. Ono što je došlo sa narodima koji su živeli i radili u inostranstvu jeste i ta kultura "kićenja" koju su doneli, što se odnosi na ukršavanje najpre lustera visećim jajima, zatim i drveća, objasnila je Vesna.

Tako je zeka zaživeo i u pravoslavlju.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Moja Jela sprema San Sabastijan čizkejk, idealan predlog za prazničnu trpezu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Nije

    12. april 2023. | 18:07

    U nasoj porodici nisu zaziveli ni zec ni koke za druge ne znam. Nije praznik ono sto kupis kod kineza nego ono sto nasledis od predaka. Jedini ukras su nam farbana jaja, medju kojima obavezno ima crvenih (boja hriscanstva i krvi razapetog hrista) i poneka slucica na jajima koje deca biraju.

    Podelite komentar

  • Hakija

    12. april 2023. | 17:13

    Kakva potraga za jajima sta bulazni ovaj etnolog. Nikada se jaja nisu trazila po sumi i livadama kod Pravoslavnih. Ova zena nema pojma

    Podelite komentar

  • mama

    14. april 2023. | 15:23

    Kod nas nema zeka cokoladnih jaja i trazenja po bašti. Ima kuvana jaja u lukovini šarana. Salate od jaja ruska jagnjetina i krompir

    Podelite komentar