KAKO JE FRANCUSKA VIDELA SRBIJU 1914: Vojvoda Stepa ubija monstruma Austrougarsku! (FOTO)

Francuzi su bili oduševljeni junaštvom vojnika iz Srbije koji su pokazali zube velikoj Austrougarskoj, a s naslovnih strana novina u Parizu danima su veličani Srbi, Stepa Stepanović, Kralj Petar I i Karađorđe...

  • 30

Francuska je bila jedan od značajnijih saveznika Srbije u Prvom svetskom ratu i danas se mogu naći fotografije na kojima se vidi kako se Francuzi i Srbi zajedno bore protiv Austrougara.

Da su u Parizu bili oduševljeni hrabrošću i borbenošću srpskih vojnika dokazuju naslovne stranice "Le Petit Journal" na kojima su mesecima veličavani uspesi vojske Srbije!

Na naslovnoj strani pomenutog lista iz Francuske od 20. septembra 1914. godine s naslovom "Ubiti monstruma" vidi se kako vojnici Francuske i Srbije bajonetima jurišaju na aždaju s krunom Austrougarske!

Na ovim naslovnim stranama do kojih je došao naš portal mogu se videti i general Stepa Stepanović kako komanduje Srbima da krenu u boj s brojčano nadmoćnijim neprijateljem, ali i istorijske činjenice, kao što je fotografija vojnika iz Bugarske koji zabada nož u leđa Srbinu!

Da su Francuzi u Velikom ratu tih godina bili opčinjeni srpskim junaštvom i slavnom istorijom pokazuju slike Karađorđa, kralja Petra I Karađorđevića i Aleksandra Ujedinitelja koje su krasile izdanje "Le Petit Journal" iz 28. 03. 1915. godine s velikim naslovom "Heroji Srbije".

Ovaj list je pratio sva stradanja i borbe Vojske Srbije, pa je tako 1919. objavio sliku oslobođenja Srbije i pobede nad Austrougarskom na kojoj narod razdragano kliče svojim junacima i Stepi Stepanoviću.

Ovo izveštavanje je još samo jedan od razloga čuvenog spomenika na Kalemegdanu s natpisom: "Volimo Francusku kao što je ona volela nas 1914 - 1918".

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    6. jul 2014 | 18:26

    Pa mogli ste da objavite celu fotografiju gde nam Bugari zabijaju nož u leđa, mogli bi ste videte grka kako gazi sporazum između Srbije i Grčke u kome stoji da će grci da reaguju u slučaju da bugari napadnu Srbiju.

  • igor

    6. jul 2014 | 17:59

    za sve nase saveznike smo bili i ostali topovsko meso.zato i nestajemo kao nacija.krenuce nam bolje kada prosecan srbin to shvati!

  • Vlaja

    6. jul 2014 | 20:17

    Da se razumemo... to je bila neka druga Francuska. Francuska u kojoj su ziveli francuzi... pogledajte im fudbalsku reprezentaciju I videcete zasto se ne secaju starih prijatelja...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA