SRPSKI KASAPINI PREPORUČUJU: Evo šta da jedete iz MESARE i šta je ZDRAVO! (VIDEO)

Tragom zvaničnog saopštenja da su mesne prerađevine kancerogene, istraživali smo u nekoliko beogradskih klanica i mesara koji proizvodi su najbezbedniji za zdravlje i šta mesari preporučuju

  • 20

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i zvanično je svrstala mesne prerađevine na spisak proizvoda koji su kancerogeni. SZO je precizirala da sve namirnice koje su prošle proces soljenja i hemijske obrade mogu da izazovu rak creva kod ljudi.

DRAMATIČNO UPOZORENJE LEKARA ZA RODITELJE U SRBIJI: Mesne prerađevine IZBACITE iz dečje ishrane!

Prema njihovim upozorenjima, svega 50 grama mesnih prerađevina dnevno povećava rizik razvoja karcinoma debelog creva za 18 odsto.

OVO JE ZASTRAŠUJUĆE: Ako dnevno jedete 50 GRAMA VIRŠLI ILI SALAME, u opasnosti ste OD RAKA!

Tragom ovog zvaničnog saopštenja istraživali smo u nekoliko beogradskih klanica i mesara koji proizvodi su najbezbedniji za zdravlje i šta mesari preporučuju.

CIGARETE ILI VIRŠLE: Čime se ova dva dečaka više truju? Šta je opasnije? (FOTO)

Među mesarima sa kojima smo razgovarali vlada različito mišljenje. Neki kažu da je najzdravije i najbezbednije konzumirati sirovo meso, dok ima i onih koji preporučuju samo određene prerađevine.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Suat Eman Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Suat Eman

Preporuka je, naravno, da to bude prirodno meso, bez ikakvih dodataka.

Mesni proizvodi izazivaju RAK, ali ne svi! Evo koje SMETE DA JEDETE!

U prvoj kasapnici koju smo posetili rekli su nam da je uvek najzdravije sirovo meso. Mesar sa kojim smo razgovarali preporučio nam je teleće meso, zatim svinjsko sirovo meso, kao i pileće belo meso.

U ovoj klanici su nam objasnili da se stoka čije se meso kasnije koristi za prodaju, hrani isključivo zdravom hranom, bez ikakvih dodataka.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/amenic181 Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/amenic181

Takođe, vrlo je važno da je meso sveže i da ne stoji duže od nekoliko dana, što oni i praktikuju.

U drugoj kasapnici koju je ekipa Telegrafa posetila, rekli su nam da je njihova preporuka asortiman proizvoda "Milica" u koji ulaze paštete, salame i viršle. Kako su nam objasnili, proizvodi iz ovog asortimana su proizvedeni od čistog pilećeg mesa.

Druaga preporuka ove mesare je svinjska pečenica i na kraju, slanina.

Foto-ilustracija: Flickr/David Bailey Foto-ilustracija: Flickr/David Bailey

U trećoj mesari su nam, pak, preporučili samo dimljene proizvode. Kako su nam objasnili, dimljeno meso je izrazito zdravo.

U ovoj kasapnici prpeoručuju goveđu pršutu, pečenicu i slaninu. Oni su se za ove proizvode odlučili jer, kako kažu, šire krvne sudove, a i lekari ih preporučuju.

Inače u nekoliko mesara koje je ekipa Telegrafa takođe posetila, kažu da zasad ne primećuju nikakv strah kod građana, kao i da je količina prodatih proizvoda ista kao i prethodnih dana.

Foto: sxc.hu/zeafonso Foto: sxc.hu/zeafonso

Takođe smo saznali da je veoma rano da se vidi da li je opala prodaja jer je prošao samo jedan dan od kada je Svetska zdravstvena organizacija sopštila da su određene mesne prerađevine kancerogene.

- Mi smo oduvek znali da paštete, viršle i razne vrste salama nisu zdrave. Međutim, ljudi to godinama ignorišu i jedu ove proizvode - kaže nam radnik jedne od mesara koje smo posetili.

Beograđani koje smo anketirali rekli su nam da će ubuduće dobro razmisliti da li će kupiti mesne prerađevine za koje se smatra da su kancerogene.

Podsećamo, povodom ovog upozorenja SZO, Ministarstvo zdravlja Srbije saopštilo je da je dodatnim istraživanjima potrebno utvrditi koje količine određenih vrsta mesa i mesnih prerađevina mogu da budu opasne po zdravlje građana.

Pogledajte šta preporučuju mesari:

Saznajte šta misle Beograđani o kancerogenim mesnim prerađevinama:

Telegraf se zahvaljuje mesarama "Kod dede S", Agrimes i "Diksi" na saradnji!

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(J. Tetiković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    29. oktobar 2015 | 16:56

    Imam 69g. Ceo zivot jedem i virsle i pastete i slaninu i to iz mesara jer nisam sa sela i nemam druge mogucnosti. Hvala Bogu, niti imam pritisak ni koju drugu bolest ozbiljnu sem nekih sitnih problema vezanih za moje godine. Bavim se sportom citav zivot , pa i sad, rekreativno. Od mesa i jedem samo crveno, belo ne volim. Ne razumem, cemu ova propaganda i panika.

  • Crnogorac 2015

    29. oktobar 2015 | 16:11

    Sto jedemo, sto udisemo , sto gledamo... sve je bolest

  • bube

    29. oktobar 2015 | 15:14

    Po zakonu i HACCP standardima nije dozvoljeno da piletina bude u istoj rashladnoj vitrini sa junecim i svinjskim mesom tj mora biti fizicki odvojena a sto se tice mesa tu je sve jasno ; stetni su aditivi,zgusnjivaci,pojacivaci ukusa,konzervansi,emulgatori,polifosfati i ostala hemija koju SVI proizvodjaci nehumano stavljaju u sve polutrajne proizvode. meso ne moze da steti ako ne racunamo holesterol :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA