DANAS JE VELIKI HRIŠĆANSKI PRAZNIK, BADNJI DAN: I jednu stvar OBAVEZNO morate da uradite!

Badnji dan je naziv dobio po tome što se na taj dan u kuću unosi badnjak, koji će se zatim na Božić zapaliti. Badnjak je bitan simbol u hrišćanstvu zato što se smatra da ga je Josif zapalio u pećini u kojoj je rođen Isus kako bi zagrejao tek rođenu bebu i Mariju (Bogorodicu)

  • 26

Pravoslavni vernici danas proslavljaju Badnji dan, kojim zvanično započinje Božićno slavlje, odnosno proslavljanje rođenja sina Božjeg, Isusa Hrista.

SRBI DAJU POLA PLATE DA PROSLAVE BADNJI DAN I BOŽIĆ! Evo koliko će vas koštati "BOGATA" porodična trpeza

Badnji dan proslavaljaju vernici Srpske i Ruske pravoslavne crkve, koji vreme računaju po starom Julijanskom kalendaru. Međutim, vernici Grčke pravoslavne crkve Božić su već proslavili 25. decembra prošle godine, pošto vreme računaju po Novom julijanskom kalendaru, odnosno takozvanom srpskom kalendaru.

NARODNA VEROVANJA NA TUCINDAN: Evo šta danas NIKAKO ne smete da radite i koja BOLEST preti, ako se ogrešite!

Badnji dan je naziv dobio po tome što se na taj dan u kuću unosi badnjak, koji će se zatim na Božić zapaliti. Badnjak je bitan simbol u hrišćanstvu zato što se smatra da ga je Josif zapalio u pećini u kojoj je rođen Isus kako bi zagrejao tek rođenu bebu i Mariju (Bogorodicu).

Ovako je izgledalo tradicionalno paljenje badnjaka u Srbiji (FOTO)

Za vernike je Badnji dan praktično radni dan. Muškarci rano ujutru treba da odu u šumu kako bi nasekli badnjak, dok žene pripremaju hranu i kolače koji će biti posluženi na trpezi za Badnje veče, kao i sutradan na Božić.

Pored mnoštva različitih običaja, koji valja da se ispoštuju na ovaj dan, ima nešto što bez obzira na kraj važi za sve delove Srbije.

Naime, veruje se da je za kuću dobro da se badnjak  seče ka istočnoj strani, kao i da se iz najviše tri udarca sekirom mora odlomiti. Ono što sekira ne preseče iz tri udarca, mora se rukama odlomiti, uvrtanjem ili čupanjem.

Ko ovakav badnjak unese u kuću, cele godine će mu sve ići od ruke!

Foto: Flickr/Stojan Ilic Foto: Flickr/Stojan Ilic

Polazak u šumu nekada se obeležavao i tako što se pucalo iz pušaka i prangija.

Ovaj običaj bio je bitan kako bi se pucnjima uplašili vukovi i medvedi koji bi eventualno došli na obod šume u potrazi za hranom.

Na Badnji dan porodica se okuplja za istom trpezom. Kompletna priprema za Božić se ustvari obavlja zajednički. Najpre se žene i muškarci razdvoje pre podne zbog drugačijih poslova, a potom posle ručka svi zajednički učestvuju u pripremanju večere i svega što je neophodno za sutradan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SLAVA RUSIJI

    5. januar 2016 | 20:39

    Ja sam moj Milane Orthodoks i svi Orthodoksi slave Bozic 7 januara, a to sto Grci slave 25 decembra tu je Vatikan umesao prste mene je njih zao.

  • Milan

    6. januar 2016 | 00:10

    Opustite se, ljudi. Ove godine bi trebalo da bude svepravoslavni sabor na kom bi trebalo da se razmotri pitanje kalendara, odnosno prelazak na kalendar jednog od najvecih srpskih naucnika, kalendar Milutina Milankovica. A, razmislite malo samo, zar ovaj 7. januar nije po "katolickom" kalendaru, to je 25. decembar po julijanskom. Ako mozete da zivite po novom kalendaru, mislim da nema potrebe inatiti se bespotrebno i ne usvojiti kalendar SRPSKOG NAUCNIKA. Hajde sad, ocekujem dosta minusa, zato sto sam rekao jednu realnu stvar :))

  • drago

    5. januar 2016 | 21:09

    ne kradem tada je dozvoljeno da se sece

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA