≫ 

Danas, na Badnji dan, svim ukućanima zamesite male hlebove, jer svaki od njih ima značenje!

On se jede za Badnje veče i lomi se, svima na jednake delove, i ne valja da se ostavlja za drugi dan. Pre pečenja domaćica ovaj kolač zaseca na onoliko delova koliko ima ukućana i pri tom izgovara: "sreća, zdravlje i napredak"

  • 1

Iako davnašnji običaj, u nekim krajevima se održao do danas: mešenje posebnih hlebova namenjenim svakom ukućanu ponaosob, a koji se jedu za Badnje veče. Mese se na Badnji dan, rano ujutru.

Sutra je Badnje veče: Na sto morate da stavite ove tri namirnice da biste bili zdravi i srećni! (FOTO)

LJUDINA I OVE GODINE: Milan Zurovac poklonio 41 božićnu pečenicu za svoje najsiromašnije sugrađane (FOTO)

Svim neudatim devojkama u kući mesile su se "kike" od testa - nali na dugu, devojačku kosu koju su nekada mlade, neudate devojke plele u kike.

Udatim ženama, umesto kike mesi se takozvano "slovo sa ružom" - okrugli hlepčić u koji je utisnuto slavsko slovo, i napravi se mala ruža od testa kao ukras.

Muškarcima, tj "glavama kuće", mesi se hleb nalik šaci - da ostanu čvrsti, jaki i pravi stub porodice. Po testu se iscrtaju prsti, a uobliči se nalik ruci,  i onda se peče.

Mladim dečacima mesio se običan, okrugli hlepčić, nalik lepinji, za zdravlje, i na njega se utisnulo slovo.

Foto-ilustracija: Pixabay.com Foto-ilustracija: Pixabay.com

Za sve ukućane se mesi i jedan mali, okrukli kolač od koga svi takođe treba da uzmu deo, koji se zove "zdravlje" ili u nekim krajevima "zdravljak" ili "badnjak".

Božićni kolač je kružnog oblika i pravi se od dva do tri kilograma brašna. Gornja površina ukrašavana je reljefnim ukrasima od testa, a po sredini kolača obavezno su bile dve reljefne trake testa postavljene u vidu krsta. Na mestu gde se trake ukrštaju postavlja se krug uvijenog testa pod nazivom „ruža“ u koju se zabada struk bosiljka ili tri vlati pšenice vezane crvenom vunom ili pamučnim crvenim koncem.

On se jede za Badnje veče i lomi se, svima na jednake delove, i ne valja da se ostavlja za drugi dan. Pre pečenja domaćica ovaj kolač zaseca na onoliko delova koliko ima ukućana i pritom izgovara: "sreća, zdravlje i napredak".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • victoria

    6. januar 2017 | 08:28

    Zasto ovaj narod javno ne prizna da nisu hriscani i da i dalje obozavaju stroslovenske bogove sto i jeste istina? Cemu pretvaranje jer sve ovo je daleko od hriscanstva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA