BRZO I LAKO: Rešite se bola u stopalima

Žensko stopalo vrlo često trpi zbog štikli i pritiska kojem je na visini izloženo, ali dame vrlo često greše i na razne druge načine, čineći bol u nogama još nepodnošljivijim

  • 0

Bol u stopalima češće muči žene nego muškarce i to najčešće zbog štikli i uske obuće kojima su nežna ženska stopala svakodnevno izložena. Iako se od svake prave dame očekuje da zna samu srž parole "lepota je bolna", to ne znači da treba da se izlažete preteranom mučenju.

To može samo negativno da utiče na vaše zdravlje, a ono je ipak važnije od svega. Zato vodite računa o sledećim stvarima, vaša stopala će vam na tome biti zauvek zahvalna.

Pametno birajte cipele

Visoke potpetice ne predstavljaju najbolji izbor za noge, ali jeste li znali da i ravne cipele mogu biti podjednako štetne? Ravni đonovi mogu da uzrokuju bolna stanja kao što su plantarni fascitis (upala tkiva koje se proteže od pete do prstiju), a ravna i nedovoljno čvrsto zavezana obuća ili pak japanke mogu da izazovu bol u kukovima, leđima i kolenima.

Kako biste izbegli povrede, cipele skroz ravnih đonova ili s visokom petom valja nositi onda kada znate da nećete puno hodati ili stajati. Dobar izbor su i ortopedski ulošci, a kod ozbiljnijih stanja valja potražiti specijalizovane uloške posebno namenjene za ta stanja.

Razgibajte stopala

Sledeći put kad budete vežbali, ne zaboravite da razgibate i stopala. Na taj način ćete ojačati desetine mišića, tetiva i ligamenata koji čine stopalo.

Ovu vežbu preporučuju stručnjaci: legnite na pod na leđa savijenih kolena i sa stopalima na podu. Raširite kolena u stranu koliko god možete, a da pritom palčeve ne podižete sa poda. Zadržite ovu poziciju na dve sekunde i nakon toga kolena vratite u početnu poziciju. Vežbu ponovite deset puta.

Ne ignorišite bol

Čudno, ali istinito, lekari celokupno zdravlje mogu da procene preko stopala. Normalno je da s vremena na vreme osetite bol u stopalima, ali određeni oblici bola mogu da signaliziraju zdravstvene probleme. Ako vas bole stopala čak i kada se odmarate, to može da bude znak bolesti srca koja ograničava dotok krvi u udovima.

Neobjašnjivo oticanje stopala ili članaka može da ukazuje na probleme sa srcem ili bubrezima. Ako primetite oticanje stopala ili osetite bilo što neobično, poput peckanja, trnjenja ili obamrlosti, svakako se konsultujte sa lekarom.

(Telegraf.rs/Tportal)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA