Paralizovanom mladiću ugradili čip u mozak i sad mislima pokreće šaku! (VIDEO)

Zahvaljujući revolucionarnoj tehnologiji stručnjaka za neurologiju, jedan nepokretni momak uspeo je da snagom svog uma počne da pomera prste i čitavu ruku

  • 2

Nakon četiri duge godine, kada je usled nezgode na ronjenju ostao kvadriplegičan (zbog oštećenja, odnosno prekida kičmene moždine nije bio u stanju da koristi ni ruke ni noge), Jan Burkhart (23) iz Ohaja sada je u mogućnosti da ponovo pomera stvari!

On je prva osoba na planeti koja koristi “Neurobridge”, uređaj koji mu, zahvaljujući specijalnom mikročipu ugrađenom u mozak, omogućava da pokrete šake kontroliše pomoću snage svojih misli.

“Neurobridge” predstavlja elektronski neuronski bajpas, koji pomaže u prespojavanju prekinutih puteva u kičmenoj moždini.

- Ne mogu da vam opišem kako se dobro osećam. To što sam ponovo u stanju da stiskam i otvaram pesnicu i izvedem sve te kompleksne pokrete koje nisam mogao četiri godine je predivno! Imam sreće što sam još uvek mlad, jer verujem da će me sve veći napredak medicine dovesti do još boljih rezultata – rekao je Jan.

“Neurobridge” tehnologija kombinuje algoritme koji primaju i dekodiraju informacije iz pacijentovog mozga, a zatim kanalima mišićne stimulacije visoke definicije, koji imaju zadatak da “prevedu” nervne impulse iz mozga, dovedu ih novostvorenim putevima do paralizovanog uda.

Stručnjaci s Veksner medicinskog centra pod okriljem Državnog univerziteta u Ohaju razvijali su ovaj sistem čitavu deceniju, a Jan je prvi pacijent koji je uspeo da “misleći” počne da pomera prvo prste, a zatim i čitavu ruku.

Oni se nadaju da će njihova tehnologija jednog dana moći da pomogne brojnim drugim pacijentima s oštećenjima mozga i kičmene moždine.

- Operacija ugradnje ovog čipa veličine zrna graška trajala je oko tri sata. Implantacija je morala da bude vrlo precizno izvedena, kako bi se senzor mikročipa smestio na pravo mesto, odnosno tačno u onaj centar Janovog mozga zadužen za kontrolu pokreta šake – objasnio je Ali Rezaj neurohirurg koji je obavio ovaj revolucionarni posao.

(Telegraf.rs / MedicalCenter.Osu.edu)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Clearly Correct

    26. jun 2014 | 17:36

    Polako napredujemo

  • Zoran

    27. jun 2014 | 21:39

    sve ide po planu - chipovanja! to je ideja ovih psihopata, implantirati chip u ljudki mozak.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA