REVOLUCIONARNO: Stiže lek protiv migrene!

Svakog ko je ikada doživeo pakleni napad migrene obradovaće vest da je napravljen prvi lek za prevenciju ovog jezivog tipa glavobolje. Zapamtite to ime, spas se krije u moćnoj injekciji po imenu "ALD403"

  • 1

Uskoro bismo mogli da stanemo na put jakom pulsirajućem bolu, koji se javlja obično samo u jednoj polovini glave, praćenom mučninom, povraćanjem, osetljivošću na svetlost i zvuk, u trajanju ponekad čak i 72 sata. Podaci pokazuju da od migrena pati čak do 20 odsto populacije, a samo u Evropi 65 miliona ljudi barem jednom godišnje mora da popije lek protiv nesnosne glavobolje.

Američka agencija za hranu i lekove nedavno je odobrila eksperimentalni lek, koji bi mogao da pomogne pacijentima u prevenciji migrena, posebno kod osoba koje imaju bar nekoliko migrenoznih napada mesečno. Dva leka, od kojih se jedan daje intravenozno, a drugi injekcijom, deo su novog pristupa prevenciji migrena.

U pitanju su monoklonska antitela, koja ciljaju mali protein kalcitonin peptid (CGRP) povezan sa genima. Istraživanja su pokazala da je ovaj protein okidač za migrenu. Rezultati studije pokazali su da su pacijenti imali za 66 odsto manje napada migrene, pet do sedam nedelja posle samo jedne doze leka čije je ime za sada ALD403.

U drugom ispitivanju, pacijenti koji su primili injekciju, prijavili su slično poboljšanje tri meseca posle dvonedeljnog tretmana lekom. Međutim, ovi rezultati, objavljeni na godišnjem sastanku Američke akademije za neurologiju, samo su preliminarni.

Kako sami priznaju, lekari moraju da sprovedu još niz dodatnih istraživanja kako bi ovaj lek zvanično dospeo u apoteke.

- Pacijenti koji pate od migrena konačno imaju nadu da će im jedan lek olakšati sve muke - kaže dr Peter Gudsbaj, neurolog sa Univerziteta u Kaliforniji, koji je radio na obe studije.

Trenutno se za prevenciju migrene koriste lekovi razvijani za neke druge bolesti. To se pre svega odnosi na antidepresive, lekove za povišeni pritisak i lekove protiv neuroloških napada. Lek koji cilja na CGRP je prvi lek napravljen posebno za prevenciju migrene. Prvi preliminarni rezultati su veoma ohrabrujući, i čini se da bi ovi lekovi mogli biti veoma efikasni.

Kliničko testiranje je uključilo 163 pacijenta koji su nasumice primali ALD403 ili placebo infuziju. Pre tretmana, svi pacijenti su imali migrenu pet do čak 14 dana mesečno. Pet do osam nedelja kasnije, pacijenti koji su uzimali lek imali su 5 do 6 dana s migrenama manje tokom jednog meseca. Zanimljivo je i da je grupa koja je primala placebo, osetila poboljšanje stanja.

(Telegraf.rs / Hercegovina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ivan

    31. jul 2014 | 11:36

    Moja majka i njena majka,cak i ja sam mucio muku sa migrenom oko 16 godina i to bar 2x mesecno. Kafetini,nimulid i cak injekcije tadasnje Novalgetol sam pio. A onda sam je trajno izlecio. Ne mora mi niko verovati ali izbacio sam zauvek iz ishrane industrijske secere u bilo kom oblikh,ali bilo kom. Ne samo secerbeli kao secer vec i sve ono sto sadrzi mnigo secera prirodnog a industrijskog cak i trag. Proslo je mnogo godina i ja nemam taj pakao vise. Koristim steviju kao jedini prirodan zasladjivac i uopste mi ne nedostaju kremovi,dzemovi, slatkisi itd...srecno svima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA