Vaša prijateljica se ugojila? Nemojte to da joj kažete!

Nova studija dokazuje da prijateljske kritike tipa "mogao bi malo da smršaš" ili "ala si se bucnuo" nikog još nisu inspirisale na dijetu, nego na emotivno prejedanje

  • 1

Čak i ako se govori kao prijateljski savet, dobronamerne kritike poput onih "malo si se popravio" loše deluju na ljude i podstiču na dalje gomilanje kilograma, pokazala je nova studija sprovedena na više od 3000 muškaraca i žena u dobu od 30 do 50 godina.

Prema njoj, osećaj stida i krivice zbog fizičkog izgleda i težine je dvostruki mač koji na većinu ljudi ne deluje podsticajno, već upravo suprotno - tera ih na emocionalno prejedanje. Tako oni koje su kritikovani postupno sve više traže utehu u hrani, osećaju se bespomoćno i imaju šest puta veći rizik da postanu i gojazni po medicinskim standardima, piše Daily Mail.

- To se posebno odnosi na korišćenje reči "debljina" te nazivanje nekog "debelim". Većina misli kako će se neko zbog tih kritika osvestiti i početi da mršavi, ali dokazali smo da je ta metoda skroz kontraproduktivna - zaključila je doktorka Sara Džekson.

(Telegraf.rs/DailyMail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marinko

    22. septembar 2014 | 13:41

    Ja joj kazem da lepo izgleda,da je gradjena u obliku piramide.Uska ramena a siroki kukovi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA