SPREČITE PREHLADU: 10 saveta za jačanje imuniteta

Dolazak jeseni obično prate i česte prehlade, alergije i grip. Svakog od nas povremeno zakači neki od ovih jesenjih darova, ali jačanjem imuniteta svakako drastično smanjujemo šanse za to

  • 1

Slab imuni sistem smatramo najvećim krivcem za brojne sezonske bolesti, posebno prehladu i grip, a najčešće reagujemo tek nakon što osetimo prve simptome bolesti. Umesto toga, preporučili bismo vam da delujete preventivno i već sada učinite sve što možete za svoj imunitet i svoje zdravlje.

Dobro se naspavajte i kontrolišite stres, jer će nedostatak sna, kao i stres, rezultirati povećanim lučenjem hormona kortizola, koji usporava i otežava rad imuniteta.

Izbegavajte duvanski dim, jer on štetno deluje na imunološki sistem i uzrokuje bronhitis i upalu pluća kod odraslih, a kod dece i upalu srednjeg uha.

Pijte manje alkohola ili ga u potpunosti izbegavajte jer njegova konzumacija povećava opasnost od raznih infekcija pluća.

Jedite puno povrća, voća i semenki. To će vašem telu dati hranljive materije, neophodne za snažan imunitet.

Imajte na umu važnost konzumacije probiotika, koji pomažu kod učestalih respiratornih i gastrointestinalnih infekcija.

Provodite vreme na suncu, jer sunčeva svetlost aktivira proizvodnju vitamina D, koji je važan u održavanju zdravlja.

Jedite što više belog luka, koji na mnoge načine pomaže zdravlju organizma. Dodajte ga u hranu neposredno pre posluživanja.

Bavite se nekom fizičkom aktivnošću, jer ona podstiče cirkulaciju koja omogućava ćelijama imunog sistema slobodno kretanje kroz telo.

Konzumirajte med, koji se smatra eliksirom zdravlja. Med ima antimikrobna i antioksidantska svojstva, i tako jača imunitet i zdravlje.

Jedite kiseli kupus, koji pospešuje varenje i jača imunitet, pa bi na jelovniku trebalo da se nađe svaki dan.

(Telegraf.rs / Gloria)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA