PREPREKE NE POSTOJE: Fizičkom aktivnošću protiv šećerne bolesti

Obeležavajući Dan borbe protiv dijabetesa, organizovana je akcija kojoj su prisustvovali dečaci i devojčice iz cele Srbije, koji od malih nogu žive sa šećernom bolešću

  • 0

Povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa u TC "Ušće" organizovana je akcija kojom je ukazano na značaj ovog zdravstvenog problema.

Sam događaj bio je posvećen onima koji zaslužuju najviše pažnje, a to su deca iz unutrašnjosti Srbije, različitog uzrasta, koja imaju problema sa šećerom. Organizatori Dušan Rajić i Zorana Đokić ispred "Sport revolution-a" priredili su mališanima nezaboravan dan u Beogradu.

Uz predavanje i priču o značaju zdravog života, pažnji prilikom unosa ugljenih hidrata i pre i posle bavljenja fizičkom aktivnošću, važnosti bavljenja sportom, deci je obezbeđen zdrav obrok, ali i fenomenalno druženje u igraonici.

- Od svoje 18. godine, živim sa dijabetesom tipa 1. Upravo odatle proističe moja želja i znanje za rad sa osobama koje takođe boluju od ove bolesti. Trudim se da svojim ličnim primerom pokažem svim ljudima koji žive sa dijabetesom da prepreke ne postoje i da uz dobru kontrolu mogu da postignu sve što žele, jednako kao i svi drugi. U to ime, ova akcija ima za cilj isticanje fizičke aktivnosti i zajedništva kada je borba protiv dijabetesa u pitanju - rekao je Dušan Rajić.

Najbolji način da se borimo sa šećernom bolesti jeste preuzimanje kontrole i aktivne uloge u odnosu na naše zdravlje. Sami možemo učiniti mnogo toga kako bismo bili što zdraviji i kako bismo izbegli sve one moguće, negativne posledice koje dijabetes sa sobom nosi

Osim fizičke pripremljenosti, važno je biti i mentalno jak, a u okviru "Sport Revolution" tima, Zorana Đokić klinički psiholog je posvećena je upravo tom segmentu.

- Veoma je važno da osobe sa dijabetesom, kao i svi drugi koji se bore sa nekom bolešću ne budu stigmatizovani i diskriminisani. Iako živimo u 21. veku često ćete naići na primitivne stavove i osudu prema osobama koje pate od šećerne bolesti. Mnogi ljudi i ne znaju da dijabetes tip1, od kojeg boluju i ova deca koja su sa nama, jeste jedna autoimuna bolest, koja ukoliko se kontroliše na pravi način ne mora imati nikakve posledice. Takođe, važno je da učinimo sredinu manje kritičnom. Deci je potrebno da bez srama i stida mogu reći rodbini, vršnjacima i orkuženju sa kakvim problemima se nose i šta to za njih znači - objašnjava Zorana.

Dugogodišnje iskustvo u radu sa klijentima i svest o prilično nezdravom načina života mladih u Srbiji podstaklo je ideju pokretanja organizacije koja će na globalnom nivou uticati pozitivno na stavove i navike javnosti, a posebno mladih.

Inače, "Sport Revolution" je udruženje koje se bavi promocijom zdravog života, propagiranjem značaja fizičke aktivnosti i zdrave ishrane, humanitarnim delovanjem putm organizovanja sportskih aktivnosti i događaja.

Detaljnije o "Sport Revolution" možete da pogledate na zvaničnom sajtu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA