Kako preživeti povratak na posao posle odmora?

Bliži se kraj godišnjih odmora i treba se vratiti svakodnevici punoj raznih obaveza. Evo kako da se prebacite u drugi kolosek

  • 1

Vratili ste se s godišnjeg odmora i dočekali su vas novi zadaci i nepročitani mejlovi, ali samo razmišljate o tome kako biste dali sve za još samo nekoliko dana, ili sati, mira i opuštanja? Ne brinite se, niste jedini kojima teško pada povratak na posao, a i ima načina da se brže prilagodite i naviknete.

Ovo su trikovi pomoću kojih ćete da se MANJE ZNOJITE!

Većina nas već pred kraj godišnjeg odmora polako razmišlja o povratku na posao i svakodnevnim obavezama, a neretko i zavirimo u inboks samo da proverimo šta nas čeka. Već tada postajemo pomalo nervozni, a prvih dana na poslu nakon odmora čini nam se kao da ništa nema smisla. No, kada smo pitali naše stručnjake za mišljenje o toj temi, ponudili su nam suprotno od uvreženog načina razmišljanja i smatraju da bi trebalo promeniti stav po tom pitanju.

- Emocionalni nemiri sastavni su deo života. Nakon perioda godišnjeg odmora većina ljudi oseća laganu napetost i teskobu vezano za povratak u radnu kolotečinu. No, u životu možemo da uživamo u svemu, samo je to potrebno prepoznati sa zahvalnošću. Svedoci smo sveopšte nezaposlenosti - nije li već činjenica da imate posao dovoljan razlog za zadovoljstvo? - Savetuje psiholog Senka Božić, a piše Tportal.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Krenite polako i birajte prioritete

Budući da ste do sada uživali u odmoru i zasluženo se zabavljali, besmisleno je očekivati da ćete odmah biti u punoj radnoj snazi.

Dakle, sasvim je iracionalno očekivati da ćete prvog dana na poslu rešiti sve što se nakupilo dok ste bili na odmoru. Da biste se lakše vratili i obavili posao kako treba, izaberite prioritete, rešite ih i budite zadovoljni.

Nakon opuštanja i odmora u situaciji smo ponešto od sveukupne radne atmosfere možda i da promenimo. Shvatite to kao mali izazov s umerenom dozom razumnog očekivanja ishoda, pre svega od sebe.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Pozitivan stav će sve promeniti na bolje

I vrlo je važno da sve vaše emocije i te kako mogu biti dobre sluge, ali njima gospodarite lično vi. Povratak na posao nikako nije smak sveta, kao što nam se često čini. Nakon što ste se odmorili prisetite se šta volite u svom poslu i zašto vam je važan, a tako odmorni možete da budete spremniji za nove izazove i situacije. Osim toga, svakodnevica donosi iznenađenja koja mogu biti inspirativna i uzrokuju lični rast.

Nijedna situacija nije previše strašna sama po sebi, već najviše zavisi od naše interpretacije. Na kraju prvog radnog dana nagradite sebe, jer ste se vratili na posao s pozitivnim stavom. Izbor je isključivo vaš. Uostalom, dani rada i svakodnevnih obaveza razložno su opravdanje za odmor koji će uslediti za neki predstojeći produženi vikend ili praznike.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf.rs / TPortal)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA