Ove namirnice su VRLO ZDRAVE, ali ne i za malu DECU!

Svaka mama jedva čeka trenutak kada će njena beba konačno da pređe na takozvanu čvrstu hranu. Međutim, iako su mnoge stvari zdrave za odrasle i stariju decu, za mališane od dve godine neke od njih se ne preporučuju

  • 1

Kao što znate i sami, balansirana ishrana ključ je zdravlja. Ovo posebno važi za malu decu, koja se razvijaju i rastu.

USTRUČAVATE SE DA DOJITE U JAVNOSTI, ONA VAM PORUČUJE: Mame, to je vaša stvar!

RODITELJI: Deca vam jedu zid, zemlju, ugalj? Evo šta vam time poručuju (VIDEO)

Međutim, kod dece mlađe od dve godine, neke inače vrlo zdrave namirnice mogu da izazovu brojne probleme.

Njihovi mladi organizmi još uvek nisu u stanju da svare određene materije, a imunitet im je preslab da se izbori s potencijalnim bacilima iz hrane. Srećom, to će se vrlo brzo promeniti.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Evo šta ne bi trebalo da dajete svojim ćerkama i sinovima sve dok ne napune barem dve godine:

Med

Mališanima se ne sme davati med, jer on može sadržati toksin clostridium botulinum koji izaziva trovanje po imenu botulizam. Imunitet odrasle osobe sposoban je da se bori protiv pojave ove bakterije, ali ne i dečji, pa ga je bolje u potpunosti izbegavati u ranim godinama života.

Nepasterizovano mleko

Kravlje mleko sadrži mlečne proteine koje deca do navršene godine dana života ne mogu da svarie, pa se ne preporučuje uvođenje ove namirnice u dečju ishranu pre prvog rođendana. Ipak, čak i kasnije bi trebalo izbegavati sveže pomuženo mleko, koje nije prošlo proces pasterizacije. Iako je ovakvo mleko fantastičnog ukusa, ono može da sadrži bakterije koje kod dece mogu da izazovu stomačne tegobe.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Neke vrste riba

Riba je odličan izvor omega-3 masnih kiselina i proteina, pa se preporučuje njena konzumacija od najranijeg uzrasta. Ipak, neke vrste ribe poput tune, sabljarke i skuše mogu sadržati značajne tragove žive, koje bi mogle da naškode nervnom sistemu, te ih treba skloniti s jelovnika dok dete malo ne poraste.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Citrusno voće

Limun, limeta, grejp i narandže deo su zdravih plodova iz porodice agruma koju karakteriše visoki procenat vitamina C. Međutim, ove plodove karakteriše i visoka kiselost koja može da nadraži osetljivi želudac deteta, pa i izazvati kožni osip. Zato se preporučuje da izbegavate davanje ovog voća deci mlađoj od godinu dana.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Hrana koja izaziva gasove

Brokoli i pasulj samo su primer za namirnice s visokim procentom prehrambenih vlakana koji poboljšavaju varenje, ali i izazivaju jake vetrove. I dok oni kod odraslih osoba izazivaju tek neprijatnost, kod male dece mogu prouzrokovati jake bolove u predelu stomaka, pa je bolje sačekati sa uvođenjem ovakvog tipa čvrste hrane u ishranu najmlađih.

Želite mišljenje stručnjaka u vezi s pravilnom ishranom dece? Konsultujte se sa sertifikovanim lekarima u samo tri klika na Eklinika.rs.

(Telegraf.rs / Zadovoljna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA