Ako imate ovakvu JELKU, bacite je u đubre! OTROVNA JE! (VIDEO)

Najveći problem s jelkama je to što ne znamo tačno od čega su napravljene, a mogu da sadrže i neke opasne supstance

  • 0

Veštačka jelke obično su napravljene od sintetičke plastike koja se zove polivinil hlorid (PVC). Iako mnogi smatraju da je u pitanju bezopasan materijal, ima i onih koji se s tim ne slažu. Naime, PVC je otporan na vatru i može da sadrži olovo, kalaj ili barijum koji služe kao stabilizatori.

Nemojte da kitite jelku za Novu godinu ako mislite da imate BRZ INTERNET!

Takođe može ispuštati gasove poznate kao isparljiva organska jedinjenja koji iritiraju oči, nos i pluća. U nekim slučajevima sadrži i ftalate, hemikalije potencijalno opasne za ljude i životinje.

Najveći problem je u tome što ne možemo tačno da znamo šta se nalazi u plastičnim jelkama. Više od tri četvrtine hemikalija koje se nalaze u proizvodima nisu dovoljno testirane na toksičnost pa se jednostavno pretpostavlja da su sigurne, kaže dr Bruce Lanfer, profesor na univerzitetu “Simon Fraser”.

Ono u šta su stručnjaci sigurni je to da bi trebalo duže vremena da budemo izloženi velikoj količini hemikalija poput ftalata da bi one imale značajan efekat na naše zdravlje, a prema nekim trenutnim istraživanjima količina opasnih materija u veštačkim jelkama ipak nije velika.

Foto-ilustracija: Foter/quinn.anya Foto-ilustracija: Foter/quinn.anya

U nastavku pročitajte savete stručnjaka o tome kako koristiti veštačke jelke.

Kupujte provereno

U ovom slučaju isplati se potrošiti malo više novca na skuplju plastičnu jelku proverenog proizvođača, jer ćete tako na deklaraciji moći da vidite od čega je tačno napravljena.

Provetrite jelku

Proizvodi od PVC-a mogu ispuštati štetne gasove kada prvi put dođu u dodir s vazduhom, zato svoju jelku nakon raspakivanja iz kutije stavite na balkon da se dobro provetri.

Zamenite drvce nakon određenog vremena

Polivinil plastika se vremenom oštećuje i postaje slaba, a u tom trenutku možete biti izloženi određenim štetnim metalima. Zbog toga obavezno zamenite plastičnu jelku nakon nekoliko godina ili čim primetite da je oštećena.

(Telegraf.rs / Zadovoljna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA