≫ 

Muče vas GASOVI u stomaku? Ovo je najbrži način da rešite problem

Nadutost i gasovi jesu uzroci grčeva i otečenog stomaka, a nastaju poremećajem varenja. Ipak, sve to možete da rešite veoma brzo i efikasno, i to pomoću vitamina. Samo treba da znate kako

  • 3

Ukoliko imate problema sa probavom, najčešće se odričete većine hrane koju unosite u organizam. Međutim, većina ljudi to radi nasumično, bez provere koje namirnice su odgovorne za nadutost stomaka, gasove i slične tegobe.

14 signala da vam jetra ne radi kako bi trebalo

Svi pijete kafu na prazan stomak, a niste svesni da od toga možete da umrete!

Nadutost, gasovi i poremećeno varenje su glavni uzročnici natečenog stomaka, zbog kojeg često izgledate deblji nego šo jeste, piše portal Zadovoljna.

Da biste izbegli ovu nepoželjnu pojavu, zbog koje gotovo preko noći više ne možete da stanete u omiljenu garderobu, osim što bi trebalo da promenite ishranu, u prirodi se skriva vitamin koji ovaj problem rešava istog trenutka.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/voraorn Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/voraorn

Reč je o vitaminu B, tačnije vitaminima iz ove grupe, o B kompleksu, koji vaše telo obožava, a skrivaju se svuda okolo i to u najprirodnijem obliku.

Vitamin B-6

Ako vam telo zadržava vodu, pa se uveče ili ujutru budite otečeni, vitamin B-6 će vam pomoći da se rešite ovog problema, jer ima ulogu razgradnje vode u organizmu.

Istraživanje je pokazalo da gotovo 90 odsto starijih osoba pati od manjka ovog vitamina u organizmu, a sve zbog modernog načina života i loše ishrane.

Osim što pomaže u izgradnji odbrambenog mehanizma vašeg tela, odnosno imuniteta, ovaj vitamin je preko potreban trudnicama i srčanim bolesnicima.

Najbolji izvori vitamina B-6 su živinsko meso, riba i žitarice, kupusi i mahunarke.

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Vitamin B-1

Ovaj vitamin je poznatiji pod nazivom tiamin i neophodan je za razgradnju ugljenih hidrata i hrane koju unosimo u organizam, jer ih pretvara u energiju.

Osim što može da poboljša rad srca i da dobro deluje na nerve, tiamin poboljšava i ubrzava vaše varenje, pa može da vam pomogne da se rešite gasova, koji su uzrok nadutosti, ali i da reguliše osećaj gladi.

Najbolji izvori vitamina B-1 su integralne žitarice, melasa, zeleno povrće, pivski kvasac i mahunarke.

Foto: Wikimedia/prof. dr. Zdravko Matotan Foto: Wikimedia/prof. dr. Zdravko Matotan

Vitamin B-12

Ovaj vitamin se jako kratko zadržava u telu upravo zbog upalnih procesa u predelu stomaka. Upale mogu da poremete ravnotežu dobrih bakterija u tankom crevu, što može da bude uzrok probavnih smetnji, ali i stvaranje gasova i naduvenog stomaka.

Najbolji izvori vitamina B-12 su morska hrana, mleko, sir, jaja, džigerica, živinsko meso, govedina, kiselo povrće.

Foto-ilustracija: Wikimedia/Agricultural Research Service Foto-ilustracija: Wikimedia/Agricultural Research Service

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • deftones

    13. jun 2016 | 09:34

    jedino resenje je kuvati suve sljive i posle toga piti dok je mlako a jos bolje i iscvediti malo limua

  • milan

    13. jun 2016 | 13:41

    diuretici su kopriva,rastavic,cimet,a za nadutost idealni su menta i bosiljak

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA