≫ 

Jesen stiže, a s njom i VIRUSI! Ako jedete ovo, neće vam moći ništa!

Ovih 8 namirnica obavezno uvrstite u svoju ishranu, i vaš imunitet biće znatno ojačan

  • 1

S obzirom da je kraj leta, i da nam se jesen polako približava, opalo lišće i sve hladnije vreme nije jedina stvar koja nas na asocira na to godišnje doba, već i sezona gripa i virusa. Evo koje namirnice obavezno da konzumirate, jer će one dodatno ojačati vaš imunitet, i virus vam neće moći ništa.

Slab vam je IMUNITET i nikako da se rešite PREHLADA? Ovo će vam POMOĆI!

NE ŠALITE SE S GRIPOM JER SE I ON NE ŠALI SA NAMA: Evo u šta on može da vam pretvori pluća

Zova

Zova je bogata antioksidansima i pomaže u borbi protiv upala. Ispitivanja pokazuju da sok od zove pomaže u zaustavljanju širenja virusa gripa. Poznata je kao stari narodni lek.

Šampinjoni

Nemojte odbacivati pečurke kao slabo hranljive: šampinjoni sadrže mineral selenijum i antioksidanse. Nizak nivo selenijum u organizmu se povezuje sa povećanim rizikom razboljevanja od gripa, a antioksidansi usporavaju starenje organizma. Šampinjoni sadrže B vitamine riboflavin i niacin, koji su bitni za imunitet svakog čoveka. Takođe, gljive su generalno dobre u borbi protiv virusa, bakterija i tumora.

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Kupus

Kupus je bogat vitaminom C i glutaminom koji jačaju imunološki sistem. Ono što je dobro kod kupusa je to da je jeftin i lako dostupan za vreme zimskih meseci kad mu je sezona. Dodavanjem kupusa (belog, crvenog) u supu i paprikaš povećavate unos antioksidanata u vaš organizam i hranljivu vrednost vašeg obroka.

Foto-ilustracija: Foter/ TipsTimesAdmin Foto-ilustracija: Foter/ TipsTimesAdmin

Bademi

Šaka badema pomaže da povratite vaš imuni sistem od posledica stresa. Preporučena dnevna količina badema od 1/4 šoljice je dovoljna da pokrije skoro 50 odsto dnevne potrebe organizma za vitaminom E koji podiže imunitet. Takođe, bademi sadrže B vitamine - riboflavin i niacin koji vam pomažu u oporavku od stresa.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Grejpfrut

Grejpfrut je bogat vitaminom C i flavonoidima - prirodnim, hemijskim jedinjenjima koja čuvaju imunitet. Ako niste ljubitelj grejpfruta, probajte pomorandže ili mandarine.

Foto-ilustracija: Foter/trekkyandy Foto-ilustracija: Foter/trekkyandy

Jogurt

Jedna šolja jogurta dnevno smanjuje mogućnost da navučete prehladu. Kada kupujete jogurt, pogledajte listu aktivnih kultura na etiketi. Takođe, vidite da li jogurt sadrži i vitamin D. Nedavna istraživanja su pokazala da postoji veza između niskog nivoa vitamina D u organizmu i povećanog rizika od dobijanja prehlade i gripa.

Foto-ilustracija: Profimedia/FoodCollection Foto-ilustracija: Profimedia/FoodCollection

Beli luk

Beli luk je bogat antioksidansima koji pomažu u zaštiti imunog sistema naročito od štetnog dejstva bakterije H. pilori, koja se vezuje za čireve i stomačni tumor. Savet za kuvanje: beli luk oljuštite, iseckajte i ostavite jedno 15 do 20 minuta da odstoji pre kuvanja kako bi aktivirali enzime koji jačaju imuni sistem.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Spanać

Spanać je veoma hranljiv. Sadrži folat, koji pomaže organizmu u pravljenju novih ćelija i popravci DNK. Takođe, spanać sadrži vlakna, antioksidanse i vitamin C. Jedite spanać kao sirov ili blago skuvan kako bi izvukli najviše koristi od njegovih lekovitih svojstava.

Foto-ilustracija: Foter/Wally Hartshorn Foto-ilustracija: Foter/Wally Hartshorn

Pogledajte i kako da ublažite simptome alergije na ambroziju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA