KAKO DA OTPUŠITE ZAČEPLJEN NOS: Pazite kako duvate!

Muči vas začepljen nos i pritisak u glavi? Ništa čudno za ovo doba godine. Sezona prehlade i gripa je odavno zakucala na naša vrata

  • 0

Ako imate stalnu potrebu da tresete nos, stručnjaci savetuju da se radije suzdržite od ove navike jer možete samo da pogoršate stvar!

Začepljen nos koji se javlja kod prehlade ne izaziva sama sluz, već upala i oticanje krvnih sudova smeštenih u nosu. Ovi problemi su rezultati infekcije, pojašnjavaju stručnjaci. Istraživanja su pokazala da silovito duvanje nosa može potisnuti inficiranu sluz u sinuse, gde se može razviti sekundarna bakterijska infekcija.

Ako ipak morate da istresete nos, radite to lagano, jednu po jednu nozdrvu. I ne zamarajte se udisanjem pare, jer ona neće otčepiti vaše nozdrve.

Ono što vam stvarno može pomoći su dekongestanti u obliku kapi ili sprejeva za nos. Oni imaju vazokontriktivno delovanje koje smanjuje oticanje nosne sluzokože. Učinak je neposredan - olakšava se osećaj zapušenosti nosne sluznice i disanje, smanjuje se sekrecija iz nosa, olakšava drenaža i sprečava nastanak komplikacija.

Međutim, kapi i sprejove za nos bi trebalo da izbegavaju srčani bolesnici, oni sa visokim krvnim pritiskom, glaukomom ili dijabetesom. Spomenuti lekovi mogu da ubrzaju otkucaje srca i povise krvni pritisak.

(Ordinacija.hr; Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA