ZDRAVLJE NA TANJIRU: 7 namirnica koje tope kilograme

Zdrava ishrana u današnje vreme predstavlja imperativ. Kako biste sačuvali svoje zdravlje, ali i vitku liniju, morate da vodie računa o tome šta će se naći na vašem meniju

  • 0

Da li znate koje namirnice se nalaze među najboljim izvorima proteina, ugljenih hidrata, lako se vare, a ne lišavaju vaš organizam zdravih masnoća? Sve ove stavke neophodne su za normalnu i uravnoteženu ishranu, bilo da ste na strogoj ili blažoj dijeti ili jednostavno želite da se hranite zdravo.

Evo nekih od namirnica koje bi obavezno morale da se što češće nađu na vašem tanjiru.

Bademi i ostali orašasti plodovi

Orašasto voće pomaže u izgradnji mišićne mase, reguliše apetit, smanjuje želju za hranom. Dobro je za srce, protiv bora, gubitka mišićne mase i visokog krvnog pritiska.

Mahunarke

Pasulj, boranija, bamija i grašak su, takođe, dobri za mišiće, ubrzavaju proces sagorevanja masti, potpomažu varenje i odličan su lek protiv srčanih bolesti i visokog krvnog pritiska.

Spanać i zeleno povrće

Velika moć ovih namirnica krije se u sposobnosti da neutrališu slobodne radikale, kao i molekule koji ubrzavaju proces starenja. Osim toga odlični su borci protiv srčanih bolesti, infarkta, osteoporoze i gojaznosti.

Mlečni proizvodi sa manje masnoće

Konzumirajući mleko, sireve, jogurt i druge mlečne prerađevine poboljšavate zdravlje kostiju i ubrzavate proces mršavljenja, a dobićete i dobru zaštitu od osteoporoze, visokog krvnog pritiska i gojaznosti.

Jaja

Sve više zdravstvenih istraživanja ide u korist ove namirnice. Jaja su dobra za izgradnju mišićnog tkiva, a osim toga sagorevaju masnoću i mogu se smatrati pouzdanim saveznikom protiv gojaznosti.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje uvek morate imati u kući. Ono smanjuje loš holesterol, popravlja imunitet i raspoloženje, a borac je protiv gojaznosti, raznih vrsta raka, srčanih bolesti i visokog krvnog pritiska.

Maline i kupine

Ovo voće štiti srce, poboljšava vid, popravlja koncentraciju, koordinaciju, ravnotežu i memoriju i, takođe, gasi želju za hranom.

(Tamara Milić / Mojezdravlje.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA