LAŽU NAS: Holesterol ipak nije toliko štetan!

Prema najnovijim saznanjima, ispostavlja se da povišen holesterol u krvi uopšte nije glavni krivac za začepljenje arterija, stvaranje ugrušaka i moždani i srčani udar

  • 2

Profesor Filip Eve, čija se knjiga "Istina o holesterolu" upravo pojavila, tvrdi da povećan holesterol nije izazivač ateroskleroze (sužavanja krvnih sudova). On smatra da koncepti dobrog i lošeg holesterola nemaju osnova, a da su lekovi protiv povećanog holesterola beskorisni, pa čak i opasni. Međutim, on nije jedini koji to tvrdi.

Još pre više od 20 godina, kako je objavljeno na veb-sajtu "Rue 89", profesor Marijan Afelbaum objasnio je u knjizi "Živeti sa holesterolom" da hajka na holesterol počiva na nelogičnosti. Zbog toga što se povišen nivo holesterola i srčani napadi javljaju među istom populacijom, pogrešno se smatra da je prvi uzrok drugome.

Tu je i Mišel de Loržerij, francuski kardiolog i istraživač iz francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja (CNRS), autor knjiga "Holesterol: laži i propaganda" i "Sprečiti infarkt i moždani udar", koji, između ostalog, objašnjava da je holesterol neophodan za dobro funkcionisanje ćelija, mišića, neurona, srca, mozga i varenja.

On smatra da bez njega ne bi mogla da bude moguća nikava komunikacija među ćelijama, kao i da je holesterol u osnovi polnih hormona, kao i hormona stresa, reprodukcije i veoma dragocenog vitamina D, tako da bi dejstvo na njega lekovima moglo da predstavlja pravi atak na prirodu.

Osim toga, na inicijativu švedskog stručnjaka Ufea Ravnskova, autora dela "Mitovi o holestrolu", 98 istraživača i lekara, među kojima većina objavljuje u renomiranim listovima kao što je "Lanset", okupilo se 2002. godine u okviru Međunarodne mreže holesterol skeptičara - THINCS (The International Network of Cholesterol Skeptics). Svi oni, svako sa svoje strane, došli su do zaključka da ništa u naučnoj literaturi ne dokazuje postojanje veze između nivoa holesterola i ateroskleroze.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Свевлад Немањић

    20. februar 2013 | 00:01

    Oнда спасите свет од глупости и урадите та истрживања! Чему те дипломе,докторати и сва звања, ако је моја баба то све знала од своје бабе....да је холестерол глупост!

  • jana

    20. februar 2013 | 07:50

    Ako je ovo tačno, zašto je moja majka doživela infarkt u tridesetoj godini života? Iako je od tada na dijeti i na lekovima za sniženje holesterola, u četrdeset četvrtoj godini joj je urađen trostruki bajpas. U šezdesetoj je doživela moždani udar. Reoperacija bajpasa joj je urađena u šezdeset drugoj godini kao i operacija stomačne aorte. Jedini lek koji joj snižava holesterol na 7,5 je crestor od 40mg. Obzirom da ovo može biti nasledno i ja imam holesterol, ali meni sortis od 40 snižava na 6,5. Inače obe bez lekova imamo holesterol 12.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA