CIRKAJTE DO MILE VOLJE: Stiže lek za trežnjenje

Zahvaljujući naučnicima, u jednoj piluli izolovani su enzimi koji ubrzavaju metabolizam alkohola u želucu. Oni se ponašaju kao milioni ćelija jetre i samim tim podstiču brzu razgradnju toksina, pa dolazi do brzog pada nivoa alkohola u krvi

  • 1

Obožavatelji kapljice uskoro će moći da se vrate u trezno stanje u roku od nekoliko sekundi, tvrde naučnici sa Instituta tehnologije Masačusets. Oni su izumeli koktel enzima za brzu razgradnju alkohola, a tvrde da će izgledati kao da je milion ćelija jetre smešteno u želucu.

Jedan od enzima, oksidaza, zaslužan za razgradnju alkohola, uvek je u kombinaciji s produktom hidrogen-peroksida, koji je potencijalno štetan ako se često uzima. Zato je potrebno koristiti ga s drugim enzimima kako bi se sprečili njegovi štetni efekti.

Ispitivanja su pokazala da korišćenje tih enzima rezultira trenutnim trežnjenjem i padom nivoa alkohola u krvi, a sam tretman je odličan protivotrov za pijanstvo.

- Nanokapsule enzima ubrzavaju sagorevanje i varenje alkohola, a mogu da se spakuju u najobičniju pilulu - rekao je vođa tima pronalazača, profesor biohemije i biomolekularni inženjer Junfeng Lu.

Naravno, pošto su istraživanja rađena na miševima, potrebna su dalja testiranja pre nego što se pilule budu našle u prodaji u apotekama.

(24sata.hr; Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA