OTKRIVENA MISTERIJA: Od čega se pravi koka-kola!
Ako je vaše omiljeno piće koka-kola, sigurno vas je oduvek zanimalo šta se u stvari nalazi u limenci ovog soka poznatog širom sveta. Proces je dug, ali usavršen do tančina, pa se tako svakog dana proizvede i do 70 miliona limenki ovog popularnog napitka.
Svaka konzerva pravi se u malom gradu Pindžara, na reci Marej, u Zapadnoj Australiji. U gradu se nalazi jedan od najvećih rudnika boksita na svetu. Boksit se mrvi i pere vrućim sodijum-hidroksidom, usled čega se izdvaja aluminijum-hidroksid. Aluminijum-hidroksid se ohladi, a zatim ponovo zagreje u peći na temperaturi višoj od 1.000 stepeni Celzijusa, nakon čega postaje aluminijum-oksid. Aluminijum-oksid se procesom elektrolize pretvara u čist aluminijum. Taj aluminijum se isušuje i postavlja u kalupe. Hladi se i oblikuje u dug cilindrični panel. Zatim se u tom obliku transportuje u Los Anđeles.
Paneli se dalje transportuju u Dauni u Kaliforniji, gde se od panela prave aluminijumske čaše- limenke. U ovom procesu limenka se ujedno tanji i oslikava. Ovaj proces traje oko pet sekundi. Konzerva se boji sa sedam slojeva akrilne farbe i lakira pomoću ultraljubičastih zraka. Unutrašnjost limenke takođe se boji da bi se sprečilo da aluminijum dospe u sok.
SPECIFIČNA KARAMEL-BOJA
Koka- kola je napravljena od sirupa proizvedenog u istoimenoj kompaniji u Atlanti. Glavni sastojak je vrsta zaslađivača koji se zove visokofruktozni kukuruzni sirup 55, nazvan tako jer sadrži 55 odsto fruktoze, odnosno voćnog šećera i 42 procenta glukoze, odnosno prostih šećera. Isti odnos fruktoze i glukoze sadrži i med.
Sirup se pravi od kukuruznog štirka, koji se dobija mlevenjem i koji se meša sa tri tajna enzima. Ovaj proces stvara glukozu. Jedan od enzima koristi se da pretvori deo glukoze u fruktozu.
Drugi bitan sastojak je karamel-boja, koja piću daje jedinstvenu tamnobraon boju. Postoje četiri tipa ove boje, a koka-kola koristi tip E15, 0d čega nastaje zagrevanjem šećera sa sulfatima i amonijakom da bi se stvorila gorkasta braon tečnost. Sirup koji se na ovaj način dobija je fosforna kiselina, koja dodaje kiselost i uklanja arsen.
70 MILIONA KONZERVI DNEVNO
Arome se dodaju u mnogo manjoj meri. Ovo uključuje vanilu, cimet, list koke, iz kojeg se uklanja njegov štetni deo, koji stvara zavisnost i od kog nastaje kokain i orah kola, ovaj crveni plod raste u afričkim kišnim šumama i pretpostavlja se da je zato koka-kolin znak prepoznatljive crvene boje.
Poslednji sastojak je kofein, koji se dobija iz kola oraha, zrna kafe i drugih izvora.
Svi ovi sastojci se mešaju i kuvaju dok ne postanu koncentrat, koji se transportuje od fabrike u Atlanti do Daunija u Kaliforniji, gde se sirup meša sa vodom i karbon-dioksidom, usled čega se stvaraju prepoznatljivi mehurići ovog pića. Zatim se napitak puni u konzerve, a za jedan minut napravi se 300 pakovanja od 12 limenki.
Svakog dana proizvede se oko 70 miliona konzervi.
(M. R. / Izvor: Medium.com)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Hiljadu lepih čajnika
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
alhemicar
100 gr paukovih muda 50 dcl bubasvabinie sperme 125,6 gr glavica slepog misa 36 gr stidnih dlaka sce to pomesati samleti i lepo sjediniti,po potrebi dodati malo krokodilovog urina. i ostaviti da odstoji 65,4 minuta,e onda dodati razredjenog proliva do zeljene gustine,sluziti rashladjeno na 4,8 stepeni. i eto vam je koka kola.
Podelite komentar
aleksandar
mnogo je to glavica slepog misa i govana s obzirom da se radi milonima limenki :)
Podelite komentar
gunnerboy
u slucaju da ste popili danas a trazi vam se i sutra onda su sigurno ubacili krive dijelove koke :)
Podelite komentar