Marihuana u piluli jača nego kad se "duva"

Kako tvrde naučnici, indijska konoplja u obliku pilule bolje deluje protiv bola nego kada se njen dim udiše

  • 0

Kanabis efikasnije deluje protiv bola kada se uzima u obliku pilule nego kada se puši, ukazuje nova američka studija.

Stručnjaci za rak i multiplu sklerozu sve češće razmatraju marihuanu kao sredstvo oslobađanja od bola, a u sve više zemalja dozvoljava se njena medicinska upotreba. Pušenje marihuane, međutim, nosi određene zdravstvene rizike jer ova biljka ima neke sastojke koji su kancerogeni ili iritiraju respiratorne organe, a korisnici se trude da njen dim uvuku duboko i zadrže što duže u plućima kako bi postigli maksimalni efekat.

Tim sa Kolumbija univerziteta, kojim je rukovodila Margaret Heni, prvi put je sproveo istraživanje kojim je upoređeno dejstvo na bol pušenja marihuane i uzimanja pilula tetrahidrokanabinola (THC), aktivne susptance kanabisa. U istraživanju je učestvovalo po 15 muških i ženskih dobrovoljaca koji odranije svakodnevno puše marihuanu.

Na njima je obavljeno testiranje bola nakon što su pušili marihuanu, uzeli pilulu THC-a ili konzumirali placebo pilulu. Test se sastojao u držanju ruke u ekstremno hladnoj vodi do dva minuta, nakon čega su prijavili intenzitet bola koji su osetili.

U poređenju sa placebo pilulom i pušenje marihuane i uzeta pilula THC-a su smanjili osećaj bola i povećali toleranciju na njega, ali je dejstvo pilule THC-a bilo dugotrajnije od efekta pušenja marihuane.

Ostaje još da se istraži kako pilula THC-a deluje na osobe koje inače ne praktikuju pušenje marihuane.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA