SENZACIONALNO: Vakcina protiv kokaina!

Za sve pripadnike narko-kartela koji se bave proizvodnjom i ilegalnom distribucijom kokaina stižu loše vesti iz američkih laboratorija. Zahvaljujući vurusu prehlade, beli prah uskoro neće imati nikakvu moć na onoga ko ga konzumira

  • 2

Zavisnici od kokaina uskoro će biti u mogućnosti da se otarase ovog gadnog poroka, jer su stručnjaci našli način kako da, pomoću virusa prehlade, čestice belog praha spreče da izazovu euforiju i izvrše negativan uticaj na mozak. Stvorena je vakcina kojom je moguće jednom zauvek izlečiti kokainsku zavisnost.

- Vakcina ima sposobnost da bukvalno, poput Pekmena u igrici, izjede sav kokain koji je dospeo u krvotok, pre nego što droga stigne do mozga. Verujemo da smo pronašli dobitnu kombinaciju koja će pomoći svim zavisnicima od belog praha, kojih prema nekim proračunima samo u Americi ima oko milion i po. Čak i ako osoba ponovo podlegne iskušenju i poželi da ušmrka malo kokaina, ovaj narkotik neće imati nikakvo dejstvo - objašnjava u saopštenju za štampu doktor Ronald G. Kristal, glavni istraživač sa Vejl Kornel medicinskog koledža.

Kokain deluje tako što blokira receptore dopamina, neurotransmitera zaslužnog za osećanje zadovoljstva. Svojim delovanjem na neurone, droga zadržava velike količine dopamina u sinapsama, što izaziva osećaj euforije. Nova vakcina ima zadatak da spreči nagomilavanje dopamina u nervnim završecima. U sastavu ovog spasonosnog leka nalaze se čestice virusa prehlade, koji je u stanju da se zamaskira i pretvara da ima kokainsku strukturu. Nakon ubrizgavanja injekcije, telo prepoznaje virus i stvara se imunološki odgovor na uzurpatora. Pošto se virus prehlade ponaša poput kokaina, kada se unese droga, organizam već ima spreman odbrambeni sistem koji ne dozvoljava narkotiku da dospe u sistem.

Vakcina je do sada uspešno testirana na primatima, a u narednih godinu dana trebalo bi da budu pokrenuta i eksperimentalna istraživanja na ljudima. Jedina mana novostvorene vakcine je što nije poznato koliko često će narkoman morati da je prima. Kako se pokazalo, miševi su bili imuni na kokain trinaestak nedelja, dok je na čovekolikim majmunima vakcina bila efikasna svega sedam sedmica.

- Antikokainska vakcinacija zahtevaće stalne revakcinacije, a sada nam preostaje da utvrdimo koliki bi trebalo da bude interval između dva cepljenja. Kod onih ljudi koji zaista budu želeli da se "skinu" s kokaina pretpostavljamo da će biti neophodno barem nekoliko serija vakcinacija, pre nego što se u potpunosti ne budu izlečili od ove mračne adikcije - smatra doktor Kristal.

S obzirom na to da svaka peta osoba koja je probala kokain postaje zavisna od ove ilegalne i preskupe supstance, vrednost otkrića ove vakcine je neprocenjiva.

- Kokainska zavisnost prestavlja ne samo zdravstveni već i ogroman socijalni i ekonomski problem za svakog konzumenta. Osoba navučena na ovu drogu počinje da menja svoje ponašanje, a neretko dolazi i u sukob sa zakonom, jer ne treba smetnuti s uma da je kokain ilegalan. Kad se jednom upadne u ovaj krug, teško je iz njega izaći i prekinuti naviku. Stvaranje vakcine predstavljalo bi ogroman korak u resocijalizaciji svih onih koji žele da se izvuku iz ovog problema – zaključuje doktor Kristal.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    14. maj 2013 | 16:46

    Lepo je to ..al' plasim se da ce preci sa kokaina na heroin kada vide da ih ne radi ovo ... :/

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA