Stres zaista ubija

Stresan posao može da promeni način na koji naše telo obrađuje masnoće. Ako nešto krene po zlu, može da dođe do podizanja holesterola i smrtonosne bolesti srca

  • 1

Stručnjaci već godinama upozoravaju da je emocionalni stres povezan s rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Ljudi koji su pod pritiskom najčešće stiču loše navike kao što su pušenje, lošu ishranu ili takozvani sedelački način života. Novo istraživanje je pokazalo da stres može da izazove displidemiju, poremećaj koji menja nivo masti i lipoproteina u krvi.

Istraživači u bolnici “Virgen de la Victoria” u Malagi i Univerzitetu Santjago de Kompostela analizirali su odnos između stresa na poslu i različitih parametara povezanih sa time kako se masne kiseline ponašaju u telu. Istraživanje koje objavljeno u magazinu “Scandinavian Journal of Public Health” sprovedeno je na uzorku od 90.000 zaposlenih koji su bili podvrgnuti redovnom sistematskom pregledu.

- Radnici koji su rekli da su u poslednjih 12 meseci imali poteškoća na poslu imali su veći rizik da pate od displidemije nego oni koji nisu imali nikakvih problema na svom radnom mestu - objašnjava Karlos Katalina, klinički psiholog i stručnjak za stres.

(kliX.ba; Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ekrem

    21. maj 2013 | 11:39

    ja sam pod stresom svih svojih 21 godinu,kad cu umreti vise bre?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA