Zašto nije dobro zadržavati mokraću?

Ukoliko osetite potrebu da odete u toalet i izvršite malu nuždu, ali ipak to ne učinite odmah, već se suzdržavate, znajte da možete na taj način svom telu da nanesete mnogo zla

  • 0

Potreba da se isprazni bešika može da vas snađe bilo kad i bilo gde, pa čak i usred važnog sastanka ili ako ste zapeli u saobraćaju. Bez mogućnosti odlaska u toalet većina će zadržavati urin. Međutim, ako vam ovo postane navika, prete vam i nezgodne nuspojave.

Mokraćni mehur je mišićni organ smešten u karlici, a podržavaju ga okolni mišići karlice. Nervni sistem je odgovoran za slanje signala zbog kojih postajete svesni da je potrebno isprazniti bešiku. A snažnu potrebu za mokrenjem obično osetite čim je kapacitet bešike 75 odsto pun. Ipak, vi i dalje možete da kontrolišete njegovo pražnjenje jer spoljni sfinkter zatvara mokraćnu cev i on je, za razliku od unutrašnjeg sfinktera, pod kontrolom vaše volje.

Kontrola i gubitak kontrole nad bešikom

Zadržavate li mokraću predugo to može da dovede do preteranog širenja bešike i gubitka kontrole nad njom. Osim toga, sfinkter možda neće pravilno funkcionisati ukoliko se urin često zadržava. S vremenom, može čak da dođe do toga da sfinkter ne može više da se opusti. Zbog toga dolazi do predugog zadržavanja urina u bešici i nakupljanja bakterija.

Problemi

Predugo zadržavanje urina može da dovede do niza problema, uključujući infekciju urinarnog trakta i bolesti bubrega. Bakterije koje se razvijaju u mokraći koja predugo ostaje u bešici izazivaju razne upale i simptome poput bolnog ispuštanja mokraće, neprestane potrebe da se isprazni bešika, temperature, groznice i bola u želucu.

Prevencija i rešenje

Da biste održali dobro zdravlje mokraćnog mehura neophodno je prazniti ga što češće. Tako ćete izbeći nagomilavanje mokraće. Osim toga, pre nego idete na mesta na kojima će biti teško doći do toaleta, najbolje je da ne pijete previše tečnosti.

Čega bi trebalo da se čuvate

Ako je vaša potreba za pražnjenjem bešike česta ili neujednačena, važno je da posetite lekara kako biste otklonili sumnju od moguće bolesti bubrega ili bešike. Potreba za čestim mokrenjem može ukazivati na infekciju, slabost bešike ili slabost sfinktera. Lekar može propisati lekove ili posebne vežbe koje će otkloniti problem.

(Net.hr; Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA