PAZITE SE: Mamurluk zaglupljuje!

Mamurluk vam ne stvara probleme samo sa glavoboljom i mučninom, već vas, ako je verovati novim istraživanjima lekara, pretvara u glupe osobe

  • 3

Iako brojni stručni radovi obuhvataju akutne efekte konzumiranja alkohola, naučnici su uglavnom zanemarivali pitanje mamurluka. Najnovija studija pokazala je da posledice opijanja, osim glavobolja i mučnina, štete i funkcijama mozga.

- Simptomi koje alkohol izaziva nisu samo fizičke prirode, već utiču i na kognitivne sposobnosti i raspoloženje zbog kojih osoba može doneti nepoželjne i neprihvatljive odluke ili ponašanja - rekla je za britanski "Telegraph" naučnica Loren Oven, koja radi na Univerzitetu Kil.

Dosada  nisu potpuno objašnjeni svi efekti  i simptomi mamurluka. Poznato je da će telo sigurno dehidrirati, ali izgleda da hemikalije iz alkohola imaju i veći uticaj na organizam nego što se mislilo.

Etanol iz alkohola u telu se može nakratko pretvoriti u toksične molekule poput acetaldehida, a one su zaslužne za lošije funkcionisanje mozga.  Dr Oven objašnjava da, upravo zbog toga, dan nakon pijanstva lošije radimo za pet do deset odsto, dok  pravimo čak trideset odsto više grešaka.

(Telegraf.rs/ Izvor: Tportal.hr )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA