Pod stresom ste? Popijte čaj!

Ukoliko vas muči tmurna svakodnevnica, nervozni ste ili imate problema da zaspite, probajte neki od ovih biljnih napitaka

  • 2

Stres, nervoza, nesanica, briga, anksioznost, depresija... Sve su ovo osećanja koja s vremena na vreme pogode svakog od nas. Umesto da se odmah bacite na lekove za smirenje, pokušajte prirodnim putem da svoje raspoloženje vratite u normalu.

Ovo su neki od čajeva naših baka, koji nisu ni u kakvom nesaglasju s modernom medicinom.

Lavanda

Lavanda se od davnina koristi za lečenje nesanice i kod bolesti živaca. Lavandu možete staviti u kupku pre spavanja ili pripremiti smirujući čaj. Osim što opušta mišiće, smiruje nervozu i uznemirenost, čaj od lavande deluje blagotvorno i u slučaju poremećenog sna.

Priprema se jednostavno, a deluje brzo. Prelijte vodom dve kašičice cvetova lavande i ostavite da deluje 10 minuta. Nakon što ste procedili, zasladite medom i pijte dve šolje dnevno.

Kamilica

Lekovita biljka koje opušta celo telo. Omekšava i smiruje tkiva i mišiće. Jake doze čaja od kamilice pomažu i kod nesanice. Kamilica je čest sastojak u mešavinama kada je u pitanju biljni lek za smirenje.

Prelijte dve kašice ili kesicu sušene kamilice vrelom vodom, ostavite par minuta i zatim procedite. Zasladite medom, a po volji dodajte i limun.

Majčina dušica

Lekovite sastojke skriva i u listu i u cvetu, a njena eterična ulja opuštaju mišiće. S obzirom na to da njeni sastojci lako isparavaju potrebno ga je pripremati u poklopljenoj posudi kako ne bi izgubio lekovita svojstva.

Priprema čaja je jednostavna. Kašiku majčine dušice prelijte s dva decilitra vrele vode, poklopite i ostavite da stoji tako pola sata. Kad se čaj ohladi, procedite ga i popijte. Ukoliko vam smeta gorčina, zasladite ga medom.

Anis

Anis je odlično sredstvo za smirenje. Umiruje i jača živce i pomaže protiv nervoze, razdražljivosti, histerije i nesanice.

Samo sa njim treba biti oprezan jer u većim dozama deluje toksično i jako uspavljujuće.

Matičnjak

Od matičnjaka se može napraviti odlična kupka koja deluje smirujuće, tako da se preporučuje osobama koje pate od nesanice, depresije i anksioznosti. Za lekovita svojstva ove biljke najzaslužnija su esencijalna ulja koja opuštaju mišiće, jačaju srčani mišić i deluju kao antibiotik.

U litri vode skuvajte 10 kašika suvih listova matičnjaka, ostavite da odstoji desetak minuta, zatim procedite.

(Telegraf.rs / MojeZdravlje)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA