Paradajz: Voće ili povrće, odlučite sami, samo ne propustite sve njegove moći

Vreme čitanja: oko 2 min.

- Znanje je znati da je paradajz voće. Mudrost je ne staviti ga u voćnu salatu - novinar i muzičar Majls Kington

foto Pixabay

Ah, taj vragolan paradajz!

Voće ili povrće?

Polemika oko paradajza nikada ne prestaje i uvek je aktuelna. Dilema da li je paradajz voće ili povrće je čak stigla i do jednog Vrhovnog suda, a o tome koja je sorta najukusnija mnogi gurmani svakodnevno se prepiru. Ipak, namirnica zvana paradajz tokom sezone, uvek je u trendu.

Sorte paradajza

Da li ste znali da postoji više pod 100 sorti paradajza? Na našem tržištu, u marketima i pijacama iz godine u godinu je ponuda sve veća, a naši poljoprivrednici sve smeliji, no ipak, za sada se na trpezama kod mnogih odomaćilo svega nekoliko vrsta.

Pixabay

Uglavnom su to matijas, volovsko srce i čeri paradajz. A da li ste čuli za crnog lepotana, belo čudo i rimasku sveću? 

Pixabay

A šta je sa zdravljem?

Možemo voditi polemike oko svega što se tiče paradajza, ali jedno je sigurno - izuzetno je zdrav. U 100 grama paradajza nalazi se samo 18 kalorija i 0,2 odsto masti, što ga svrstava u niskokaloričnu namirnicu i samim tim nam je saveznik u borbi sa viškom kilograma i holesterolom.

Ipak, supermoć paradajza je u likopenu - snažnom antioksidantu koji je borac protiv karcinoma i zato povremeno skuvajte paradajz sa malo maslinovog ulja i popijte ga. Na ovaj način, termički obrađen, likopen se najlakše oslobađa i dospeva u krvotok, a naš imunitet štiti od destruktivnih slobodnih radikala.

Foto: Pixabay

U službi lepote 

Lepotu Sofije Loren, jedne od najlepših žena, navodno je sačuvao upravo paradajz. Naime, ona je koristila masku od pirea paradajza i na ovaj način održavala savršeni ten i mladalački izgled.

Drage naše dame, nećemo vas samo ostaviti sa ovom informacijom. Sa vama ovog puta delimo i recept za masku od paradajza protiv starenja.

Sve što je potrebno jeste da:

  • Jedan veći paradajz oljuštite i sameljete u blenderu.
  • Da dodate kukuruzno (belo) brašno dok se ne napravi masa nalik pasti.
  • Da nanesete na lice i ostavite da deluje 15 minuta.
  • Da isperete ledenom vodom, a zatim nanesete hidrantnu kremu.
Foto: Shutterstock

Da zaključimo: paradajz, paradajz i samo paradajz!

(Ona.rs)