Kako vam dodavanje mleka u kafu čuva zdravlje?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istraživanja su takođe pokazala da kafa smanjuje rizik od bolesti srca i jetre i može pomoći ljudima da izgube težinu

Foto: Pexels

Dodavanje mleka može vašoj kafi da poboljša zdravstveni efekat, kažu naučnici. Crna kafa je prepuna polifenola koji mogu sprečiti oštećenje ćelija i pomoći vam da živite duže, a proteini iz mleka mogu da prihvate antioksidante i pomognu telu da ih upije.

Laboratorijski eksperimenti Univerziteta u Kopenhagenu otkrili su da je ovo udvostručilo efikasnost polifenola. Postali su dvostruko bolji u smanjenju štetnog otoka u ljudskim ćelijama. Ovo oticanje, poznato kao zapaljenje, može oštetiti krvne sudove i povećati rizik od srčanih bolesti.

Autorka studije, profesorka Marijan Nisen Lund, rekla je:

- Pokazujemo da kako polifenol reaguje, njegov efekat na zapaljenje u imunim ćelijama je pojačan. Jasno je zamislivo da bi ovaj koktel takođe mogao da ima blagotvorno dejstvo na upale kod ljudi. Nadamo se da ćemo proučiti efekat kod ljudi.

Foto: Shutterstock

Britanci popiju 95 miliona šoljica kafe svake godine, 181 svakog minuta. Istraživanja su pokazala da kafa smanjuje rizik od bolesti srca i jetre i može pomoći ljudima da izgube težinu.

Najnovije istraživanje ticalo tretiranja ljudskih ćelija sa zapaljenjem, dodavanja polifenola kafe, samih ili u kombinaciji sa mlečnim proteinima. Otok u ćelijama je smanjen dvostruko više kod onih koji su tretirani kombinacijom.

- Pošto ljudi ne apsorbuju toliko polifenola, mnogi istraživači proučavaju kako da poboljšaju njihovu apsorpciju. Ova strategija ima dodatnu prednost u povećanju antiinflamatornih efekata. Zamišljam da se nešto slično dešava u jelu od mesa sa povrćem ili smutiju, ako obavezno dodate malo proteina poput mleka ili jogurta - kaže profesor Nisen Lund, piše "The Sun".

(Ona.rs)