Zašto treba da jedemo kivi? Čudnovato voće koje se u početku nije slobodno jelo

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Brojni su benefiti ovog kislekastog voća

Foto: Unsplash/K8

Počela je sezona kivija, voća malog i okruglog oblika koje je puno vitamina i brojnih benefita za naše zdravlje. Blago je kiselog ukusa, može se  jesti i sirovo i kuvano, dok se njegov sok ponekad koristi i u omekšavanju mesa.

Pre svega je odličan izvor vitamina C koji jača imuni sistem, a takođe se bori i protiv starenja i posledica stresa i  pomoć u zaceljivanju rana. Osim ovoga, dobar je izvor i kalijuma, koji održava ravnotežu tečnosti u telu, a može se pohvaliti i dobrim izvorom vlakana, koji pomažu lakšem radu creva i smanjenju holesterola.

Foto: Freepik

Prema "Medical news today", konzumirajući kivi možete:

  • Učiniti kožu lepšom
  • Bolje spavati
  • Ojačati srce
  • Poboljšati pritisak
  • Sprečiti konstipaciju
  • Ojačati kosti

Kivi sadrži i aktinidain koji može izazvati alergiju, pa treba biti pažljiv, posebno sa decom.

Zanimljivo je da, pošto potiče iz Kine, u ovoj državi se kivi nije davao svakom, već samo bolesnoj deci kao lek ili ženama porodiljama kako bi se brže oporavile.

(Ona.rs)