Zašto treba da jedemo kivi? Čudnovato voće koje se u početku nije slobodno jelo
Brojni su benefiti ovog kislekastog voća
Počela je sezona kivija, voća malog i okruglog oblika koje je puno vitamina i brojnih benefita za naše zdravlje. Blago je kiselog ukusa, može se jesti i sirovo i kuvano, dok se njegov sok ponekad koristi i u omekšavanju mesa.
Pre svega je odličan izvor vitamina C koji jača imuni sistem, a takođe se bori i protiv starenja i posledica stresa i pomoć u zaceljivanju rana. Osim ovoga, dobar je izvor i kalijuma, koji održava ravnotežu tečnosti u telu, a može se pohvaliti i dobrim izvorom vlakana, koji pomažu lakšem radu creva i smanjenju holesterola.
Prema "Medical news today", konzumirajući kivi možete:
- Učiniti kožu lepšom
- Bolje spavati
- Ojačati srce
- Poboljšati pritisak
- Sprečiti konstipaciju
- Ojačati kosti
Kivi sadrži i aktinidain koji može izazvati alergiju, pa treba biti pažljiv, posebno sa decom.
Zanimljivo je da, pošto potiče iz Kine, u ovoj državi se kivi nije davao svakom, već samo bolesnoj deci kao lek ili ženama porodiljama kako bi se brže oporavile.
(Ona.rs)