Da li je voće u konzervi zdravo? Iznenadićete se kada saznate koje benefite nosi sa sobom
Saznajte šta sve sadrže konzervirane breskve, kruške, kao i ananas
Tokom zime osim južnog voća i nemamo neku posebnu ponudu na pijacama ili u marketima. Tada se odlučujemo, u želji za određenim ukusima, da kupimo zamrznuto ili pak ono u konzervi.
Uglavnom su to breskve, kruške ili nešto treće, a da li ste se zapitali koliko je to zdravo?
U nastavku možete pročitati koje su njihove zdravstvene prednosti i neke zanimljivosti koje niste znali.
Iako je poznato da je sveže voće i povrće najzdravije, ni konzervirano voće nije daleko od toga, piše "Eating well".
Kako tvrdi Čelsi Le Blank, nutricionista, konzervirano voće obezbeđuje ugljene hidrate koji su potrebni za energiju, vlakna koja su nam neophodna za varenje, a i vitamine i minerale potrebni za uopšteno zdravlje.
Konzervirane breskve
Prema Ministarstvu za poljoprivredu Sjedinjenih Američkih Država, jedna šolja konzerviranih breskvi sadrži:
- 120 kalorija
- 30 g ugljenih hidrata
- 3 g dijetalnih vlakana
- 30 g šećera
- 1 g proteina
- 10 mg natrijuma
- 60 mcg vitamina A
- 1,1 mg vitamina E
- 290 mg kalijuma
Konzervirani ananas
- 140 kalorija
- 35 g ugljenih hidrata
- 2 g dijetalnih vlakana
- 33 g šećera
- 1 g proteina
- 5 mg natrijuma
- 18 mg vitamina C
- 43 mg magnezijuma
- 352 mg kalijuma
Konzervirane kruške
- 130 kalorija
- 34 g ugljenih hidrata
- 4 g dijetalnih vlakana
- 30 g šećera
- 0,5 g proteina
- 10 mg natrijuma
- 3 mg vitamina C
- 122 mcg bakra
- 190 mg kalijuma
Svi ovi plodovi su dobri izvori mikronutrijenata kao što su kalijum, vitamin C, vitamin A i još mnogo toga. A pošto su konzervirani bez sirupa, ne sadrže nikakav dodatni šećer. Osim toga, svaki nudi impresivnu količinu vlakana koja pomažu u održavanju zdravlja srca i zdravog varenja.
Čuvaju se na vrhuncu zrelosti
Da li ste znali da se voće u konzervi bere na vrhuncu zrelosti, a zatim konzervira u roku od nekoliko sati? Ovo pomaže da u zadržavanju ukusa kad god ste spremni da uživate u njima.
(Ona.rs)