Roditeljima je bilo slatko što dečak (2) ima veći stomak, a unutra se krio tumor: Moraće da mu izvade bubreg

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nakon hemioterapije za smanjenje tumora, zakazana je operacija da se tumor ukloni zajedno sa njegovim bubregom

Čarli, mališan iz Melburna, uvek je imao trbuščić, što je samo doprinelo tome da u očima svojih roditelja bude još slađi. To su pripisivali netoleranciji na kravlje mleko.

Ali kada je poziv iz Čarlijevog obdaništa 9. maja upozorio majku na to da je Čarlijev stomak neobično tvrd, dijagnoza koja je usledila došla je kao udarac koji je promenio život porodici.

- Bila sam sa njim ujutru i nisam ništa osetila. Čim sam ga podigla, osetila sam to i jednostavno sam znala da to nije normalno.

Noć ranije, otac je prokomentarisao natečen izgled Čarlijevog stomaka. Ali 20-mesečno dete je upravo probalo novi sladoled, za koji je majka mislila da ga je malo namučio.

Ali kada je majka sledećeg dana izvela Čarlija iz obdaništa, ona je takođe primetila da nešto nije u redu.

Odvela je Čarlija pravo iz obdaništa kod njihovog doktora, koji ih je odmah uputio u bolnicu. Osoblje bolnice je u početku bilo zbunjeno, ali je nakon nekih testiranja Čarli prebačen u Kraljevsku dečiju bolnicu, gde mu je dijagnostikovan veliki, kancerogeni Vilmsov tumor, tumor bubrega.

Lekari su procenili da je tumor veličine između 10 i 15 centimetara i da pokriva, u osnovi, ceo njegov bubreg.

Mali Čarli je proveo užasnu nedelju u bolnici odmah nakon dijagnoze, zbog opasno visokog krvnog pritiska. Za to vreme budili su ga u intervalima od četiri sata radi testova i terapije.

Ali Čarli je primio samo jedan tretman u četvoronedeljnom planu hemioterapije. Od sledeće nedelje, verovatno će početi da gubi svoju svetlo plavu kosu.

Umor, poteškoće pri hodanju i održavanju ravnoteže, kao i sklonost ozbiljnim modricama su drugi simptomi lečenja na koje se roditelji spremaju.

- On je tako aktivna beba - trči, penje se. Biće teško oduzeti mu to - kaže majka.

Nakon hemioterapije za smanjenje tumora, zakazana je operacija da se tumor ukloni zajedno sa njegovim bubregom.

- Tumor je sada izraženiji kada je malo izgubio na težini. Poraslo je prilično brzo, ali, nažalost, nismo to shvatili. Hvala Bogu, osoblje obdaništa jeste.

Pacijenti sa Vilmsovim tumorima - obično deca mlađa od pet godina - imaju dobru stopu oporavka, prema Kraljevskoj dečijoj bolnici u Melburnu, gde su lekari takođe sigurni u Čarlijevu budućnost.

- Mnoga deca sa Vilmsovim tumorom nemaju nikakve simptome. Može se primetiti kvržica u stomaku deteta, ili dete može da se žali na bolove u stomaku, ili može da prođe krv u urinu - kažu u bolnici.

Majka se nada da će podizanjem svesti o simptomima koje je lako propustiti, drugi roditelji biti upozoreni na pedijatrijski rak koji je okrenuo živote njene mlade porodice naglavačke, prenosi "7Life".

(Ona.rs)