Prvo je slomila leđa nakon pada sa motora, a onda joj je otkriven melanom: Čudna mrlja podigla je uzbunu

M. P.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Uklonjeno joj je 11 limfnih čvorova

Tejša Vard dolazi iz Melburna i za cilj ima da podeli svoju priču o zdravstvenom stanju koje ju je zateklo kada je imala 20 godina.

Naime, Tejša je "živela život punim plućima" i kako navodi, uvek su je mogli naći na plaži ili pored bazena, ali nije bila ni svesna nepovratne štete koju je prouzrokovala.

Za "DailyMail" je govorila i otkrila da je dobila dijagnozu melanoma u trećem stadijumu i da je bila gotovo ubeđena da će se to rešiti onda, kada joj "samo odstrane" čudan mladež koji joj se pojavio.

- Moja sestra je primetila tamnu, malu pegu na leđima koja mi je izašla. Počela je da me svrbi i da krvari kada bih jesamo malo ogrebala. Odmah me je nagovorila da odem na pregled. Otišla sam na pregled vrlo nonšalantno, ali čim su pogledali rekli su da su 99 odsto sigurni da je u pitanju melanom - navodi ona.

Tejša je sa 16 godina umalo izgubila život, kada je pala sa motora i polomila leđa. Morala je ponovo da uči da hoda, a kad su joj rekli šta je taj "čudan mladež", shvatila je da je pred njom još jedna borba.

- I nakon što su mi rekli dijagnozu, nekako nisam odmah shvatala ozbiljnost situacije. Nakon pregleda, otišla sam kod oca i sestre koji su me čekali u kolima i saopštila im fijagnozu. Moj otac je zaustavio auto, okrenuo se i vratio u kliniku, jer je želeo da sazna sve što može o dijagnozi i lečenju. Tražio je od lekara da ga odmah uklone, a to su učinili dva dana kasnije. Biopsija je brzo bila gotova, a kada sam stigla u drugu bolnicu, shvatila sam koliko je ovo ozbiljno - navodi ona.

Sam odlazak u bolnicu je celoj porodici teško pao, jer se vraćaju uspomene kada je samo četiri godine ranije svoj život i život svojih ukućana "smestila" u bolničke hodnike i sobe.

Biopsija je pokazala da se rak već proširio ispod kože, pa je Tejši bila potrebna operacija za uklanjenje većeg područja oko mesta tumora. Obavljen je i test limfnih čvorova ispod njenih ruku i ukupno joj je uklonjeno 11 limfnih čvorova.

- To je verovatno bio najteži operativni zahvat koji sam imala jer nisam mogla spustiti ruke i sedela sam s rukama podignutim nedelju dana -objasnila je.

Kratko nakon operacije, Tejša je počela sa oralnom hemoterapijom i lekari su bili uvereni da će uspeti da se izbore protiv raka. Tokom tretmana izgubila je deo kose, osećala se izuzetno slabo, nije imala apetita, a koža joj je bila izrazito suva. U to vreme radila je u nekretninama, ali nije mogla da nastavi. Hemoterapija je trajala 18 meseci i bila je uspešna. Sada Tejša redovno ide na kontrole kako bi se uverila da se rak nije vratio.

Najteži deo celog ovog iskustva nije bio sam rak, već gledanje voljenih kako pate u podršci.

- Moj partner Dilan bio je moja stena sve vreme i pomogao mi je kroz sve. Čak i danas, moja porodica se bori s brigom o nepoznatom i da li će se vratiti. Sada je to igra čekanja - zaključuje Tejša.

(Ona.rs)