Dečak se igrao u pesku i u kofici sa vodom verovatno doneo vlasulju, koja ga je opekla: Šta tad činiti?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vlasulje nisu morske trave iako dosta liče na njih, već pripadaju istom životinjskom rodu kao i meduze i imaju slične žarne ćelije

Foto: Pexels / Taryn Elliott

Fejsbuk grupa "Grčka info" redovno prenosi svakodnevicu turista koji uživaju u ovoj  mediteranskoj zemlji, pa pored mnogih praktičnih saveta podele i nezgode koje na letovanju mogu da nas zadese. Takav je primer iz Prinosa na Tasosu, gde se dečak igrao u pesku na obali i verovatno anemonu (vlasulju) doneo sa vodom u kofici. Zadobio je opekotine i crvenilo po koži.

Šta činiti ako vas opeče anemona (vlasulja)?

Na blogu ove grupe navode da mnogi i ne znaju da postoje životinje slične meduzama čiji je "ujed" podjednako bolan. Neprijatan bol može da izazove i opekotina od vlasulja ili morskih sasa (anemona) koje mogu biti različitih boja i veličina.

Vlasulje nisu morske trave iako dosta liče na njih, već pripadaju istom životinjskom rodu kao i meduze i imaju slične žarne ćelije.

Foto: Shutterstock

Vlasulje su obično telom pričvršćene na stenu ili pesak, mogu biti same ili u grupi, a neretko se mogu naći u plićaku. Kraci koji se nalaze na njoj lebde u vodi i ispunjeni su otrovom. Pri samom dodiru s vlasuljom oseti se ubod ili pečenje veoma slično onom koje prouzrokuju meduze. Nakon nekoliko minuta na koži se pojavljuju crvenoružičasti tragovi koji mogu biti vidljivi i bolni od 24 sata do nekoliko dana.

Prva pomoć pri opekotini vlasulje je ista kao i kod opekotina od meduza.

Prva pomoć

Plikove treba isprati isključivo morskom vodom (da bi se uklonile žarnice koje ostaju na koži), u slučaju većeg bola staviti ledenu oblogu (kockice leda uvijene u krpu), a u apoteci kupiti neku od krema za ovakve situacije - farmaceut će vam dati preporuku koju kremu je najbolje da uzmete.

Od pomoći može da bude i ispiranje fiziološkim rastvorom ili gaza sa alkoholnim sirćetom (sirće treba razblažiti sa vodom u odnosu 50:50).

Ako je zahvaćeno područje manje, treba staviti antihistaminik (kremu protiv alergijskih reakcija, koje se mogu kupiti u apoteci bez recepta). Jedna od njih koju možete kupiti u Srbiji pre nego što krenete na letovanje je Synopen mast, a u Grčkoj u apoteci možete potražiti takođe neku od krema ili stikova na bazi amonijaka.

Ukoliko je opečena površina veća od raširenog dlana ili simptomi ne prolaze, treba se obratiti lekaru.

(Ona.rs)