Crvena mrlja na nozi bila je znak da je u ozbiljnoj zdravstvenoj opasnosti: Sve je izazvala kontracepcija

M. M.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Sada upozorava na opasnosti sporednih efekata kombinovane pilule

Hana Tornton u početku nije znala da je obična "crvena mrlja" koja je počela da se širi uz njenu desnu nogu bila znak upozorenja da boluje od opasnog krvnog ugruška.

Ova mlada 23-godišnja majka počela je da oseća bol u nozi, ali je za to okrivila vežbanje u teretani. Svega nekoliko dana kasnije, međutim, postalo joj je veom loše da je jedva uspevala da hoda, dok se sada već "vruća" crvena protezala celom dužinom od njenih prepona do zadnjeg dela kolena. Ubrzo se našla u hitnoj pomoći.

Skeniranje je pokazalo da ima duboku vensku trombozu ili DVT, stanje u kojem se formira krvni ugrušak. Doktori su rekli da je bila na samoj ivici velike vene, koja je mogla da odnese ugrušak direktno u pluća gde bi bio fatalan.

Kao terapiju dobila je razređivače krvi kako bi se ugrušak rastvorio, i moraće da ih uzima četiri puta dnevno tokom naredna tri meseca kako bi se osigurala da DVT neće da se vrati.

Ona kaže da su joj lekari rekli da je to uzrokovano kombinovanom kontraceptivnom pilulom, koja sadrži ženske polne hormone progesteron i estrogen. Kako kažu lekari, ova pilula može da poveća nivo faktora zgrušavanja u krvi i, zauzvrat, povećava rizik od nastanka krvnog ugruška. Oko jedan od 1.000 korisnika ove pilule pati od komplikacija svake godine.

- Tokom vikenda primetila sam da mi je noga postala veoma osetljiva. Ja sam prilično aktivna osoba i mnogo hodam i idem u teretanu, pa sam mislila da je to samo bol u mišićima, zbog čega nisam previše razmišljala o tome -  opisuje Torntonova i dodaje:

-  Kasnije tog dana, stigla sam kući i crvena mrlja je počela da mi se penje uz nogu i bila je veoma vruća na dodir i osetljiva do te mere da sam jedva mogla da hodam. Otok je "putovao" je ispod mog kolena sve do butine, rekla bih da je bio najmanje 60 centimetra u čitavoj veni.

Ona sada javno govori o svom iskustvu kako bi upozorila druge na neke od potencijalnih opasnosti uzimanja kontracepcije.

- Nikada nisam mislila da će mi se ovo dogoditi, ali eto, sada sa 23 godine moramo da budem na leku za razređivanje krvi. Budite svesni i edukujte se o kontracepciji koju uzimate! - upozorila je mlada mama.

Prvi put kada je posetila doktora zbog bola, rečeno joj je da ima celulitis i poslata je kući. Međutim, nakon što se bol pogoršao, otišla je u drugu bolnicu, gde su snimljeni pre nego što je otkriven krvni ugrušak.

Lekove za kontrolu rađanja počela je da koristi pre tri godine, nakon što je postala mama 2021. Prvobitno joj je propisana mini kontraceptivna pilula, ali kada je zbog toga imala neredovne menstruacije, pre godinu dana je prešla na kombinovanu pilulu. U početku nije imala problema sa novom pilulom i mislila je da je to dobar preventivni metod da je spreči da ponovo zatrudni.

Duboka venska tromboza pogađa čak 900.000 Amerikanaca svake godine, ali su obično u pitanju pojedinci koji imaju 60 godina i više i bar još jedno, osnovno zdravtsveno stanje, poput bolesti srca.

Znaci upozorenja na DVT uključuju oticanje nogu ili ruku, bol ili osetljivost u tom području i kožu koja je pocrvenela ili promenila boju. Lekari kažu da vene koje se nalaze blizu površine takođe mogu da budu veće od normalnog.

Pored razređivača krvi, pacijentima se preporučuje da nose kompresijske čarape kako bi poboljšali ili se potpuno otarasili otoka nogu. Lekari upozoravaju da se kod nekih pacijenata javljaju otečene noge do kraja života jer blokada može da dovede do oštećenja vena u tom području.

(Ona.rs/Daily Mail)