• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sve je ličilo na istegnuti mišić, ali je zamalo umrla zbog krvnih ugrušaka po celom telu: Razlog su ove pilule

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da je otišla na put, ne bi preživela. Sada šalje jasno upozorenje

  • 0

Holi Vajthol podelila je svoju zastrašujuću priču, kako je umalo izgubila život zbog krvnih ugrušaka.

Naime, ova 22-godišnjakinja je prvi put osetila da je boli levi kuk u oktobru poršle godine, ali pošto redovno ide u teretanu, pomislila je da je bezazlena upala i istegnuti mišić.

Ipak, bolovi su postajali sve jači, pa je odlučila da ode do svog lekara. Oni, posumnjavši na cistu na jajnicima, poslali su je hitno na preglede i skeniranja.

Fanatik u teretani tvrdi da je zamalo umrla od bolova u kuku koji je odbacila jer se ispostavilo da je povučeni mišić simptom krvnih ugrušaka po celom telu.

No, dalji testovi u bolnici u Notingemu, otkrili su da zapravo ima više smrtonosnih krvnih ugrušaka u plućima, stomaku i levoj nozi. Kako navodi, lekari su primetili ugruške, od kojih su pojedini bili veličine grozda. Samo deset dana kasnije, treblo je da ide u Australiju na šest meseci - na svoje putovanje iz snova, ali su stručnjaci rekli da je srećom došla na pregled, jer bi je ti ugrušci ubili pre nego što bi se vratila kući.

Ovo su naveli kao retka komplikacija uzimanja kombinovane kontraceptivne pilule, jer je od početka 2022. godine Holi kombinovala čak tri različite.

- Odjednom sam dobila bol u gornjem delu kuka, ali pošto idem dosta u teretanu, verovala sam da sam istegla mišić. Nisam razmišljala ni o čemu drugom, ali su bolovi postajali sve gori i gori.

Nekoliko dana kasnije, shvatila sam da ovo postaje sve bolnije i da je nešto drugo u pitanju. Ipak, probala sam da umanjim tegobe hladnim oblogama, ali nije pomoglo. Roditelji su me nazvali i ponavljali mi da treba da idem na pregled, pa sam ih konačno poslušala i otišla da uradim nekoliko testova. Sve mi je neprijatnije postajalo, kod lekara mi je bilo dovoljno loše da nisam mogla da hodam. Ubrzo su mi rekli da su pronašli nekoliko krvnih ugrušaka svuda po telu. Ipak, pravi je šok što ugrušci na plućima nisu uticali na moje disanje.

Rekli su da je to gotovo i jedini razlog što sam ostala živa. Bila sam u šoku i strahu - navodi ona, piše "Dailymail".

Holi je imala nekoliko operacija za uklanjanje i obnovu cirkulacije u kuku. Do kraja života moraće da pije lekove za razređivanje krvi, a ova nuspojava uzimanja kombinovanih pilula za kontracepciju, ostaje kao mali, ali postojeći rizik.

Nakon tronedeljnog prijema u bolnicu, Holi sada poziva druge da ne ignorišu bolove, posebno kada kombinuju pilule.

- Lekari su rekli da se to potencijalno moglo dogoditi u budućnosti zbog osnovnih problema sa krvlju, ali da je to izazvala pilula. Ono što me najviše plaši je to što nisam znala šta se dešava u mom telu i koliko brzo je došlo. Uvek mislite da se vama to ne može desiti, ali eto i ja sam tako mislila. Nemojte ignorisati nikakve simptome i bolove, morate proveravati svoje telo. Odlagala sam svoje "crvene alarme" misleći da je nebitno i da će proći. Što se pilula tiče, razmotrite druge opcije i da li su vam zaista postrebne - kaže ona.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jovana ima retku bolest zbog koje joj otiče svaki organ u telu: Dijagnozu je čekala 20 godina

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje