Savršena jesenja hrana: Nekoliko je razloga zašto treba da jedemo kestenje
U sebi sadrži mnogo više benefita nego što ste mogli da pretpostavite
Već smo ušli u kišoviti period godine, kada bismo samo da se šćućurimo pod ćebe, grickamo omiljenu hranu i gledamo filmove i serije. Obeležje jeseni pored ovoga i specifična hrana, poput kestenja.
Kesten je jako dobra namirnica koja u sebi sadrži vitamine, minerale i malo masti, piše "Blick". Sada je pravo vreme za njihovu konzumaciju, a kada shvatite šta sve oni u sebi imaju, odmah ćete otići u prodavnicu.
Kestenje može biti zdrava užina zbog bogatog sadržaja vitamina B6. Recimo, ženama je potrebno oko 1200 mikrograma ovog vitamina na dnevnom niovu, a kesten ga ima 350 mikrograma u samo 100 grama. Ovaj vitamin nam je koristan za jačanje imunom sistema, a utiče na stvaranje neurotransmitera u nervnom sistemu.
Ovaj orašasti plod ima u sebi i kalijum koji igra važnu ulogu u nervnoj provodljivosti i odgovoran je za regulisanje ravnoteže vode. Takođe, zbog visokog sadržaja vitamina C, možete pomoći svom imunosistemu da ojača.
Neke od veoma važnih karakteristika kestena su:
- Može da spreči bolesti srca
- Pomaže u kontrolisanju nivoa šećera u krvi
- Doprinosi povećavanju mineralne gustinu kostiju
- Utiče na sprečavane hroničnih bolesti
- Pomaže u kontroli krvnog pritiska
- Blagotovrno deluje na poboljšavanje funkcije mozga
Da li i vi volite kestenje?
(Ona.rs)