Kad je rak metastazirao, izgubila je svaku nadu da će biti majka: Tada je njena drugarica donela veliku odluku

M. P.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Sada nisu više prijateljice, već sestre

Foto: Pixabay

Ejmi i Roše su proslavili svoje venčanje i ništa nije ukazivalo da će se ubrzo njihov život u potpunosti promeniti. Ejmi je otkriven rak dojke i tada je se sve preokrenulo.

Nakon nekog vremena i redovnih terapija, delovalo je sve jasno. Međutim, rutinski pregled godinu dana kasnije otkrio je da se bolest vratila i proširila na njene kosti. Kao deo njenog lečenja, Ejmi je prOpisana terapija hormonskim lekovima, što je umanjilo šanse začeća.

No, to nije obeshrabrilo Ejmi u svojoj želji da bude majka, pa se "bacila" na istraživanje surogata. Kada je to čula njena najbolja prijateljica Karla Stinkamp, odmah se prijavila da ona nosi njihovo dete. Nakon uspešne vantelesne oplodnje, u junu je 31-godišnjakinja, koja već ima dva svoja sina, rodila dečaka Džeka.

Prisećajući se svega, Ejmi je opisala kako se odvijalo sve:

- Toliko sam noći preplakala. Rak se proširio na moje kosti i doktori su mi dali hormonske lekove. Osećala sam se kao da su svi naši planovi i snovi nestali - započinje ona, prenosi "Daily Mail".

Gospođa Ejmi Kronje je zamrznula svoje embrione pre prvog tretmana hemioterapijom u nadi da će kasnije koristiti surogat. Kada se njena prijateljica Karla i njen suprug Tjart otkrili da par istražuje mogućnost surogata i VTO, ponudili su pomoć.

- Nisam morala dvaput da razmislim. Osećala sam da mi je Gospod to stavio na put i biti majka je divno. Želela sam da dam taj poklon svojoj prijateljici - rekla je Karla.

Pregledao ju je ginekolog pre nego što su oba para preduzela neophodne zakonitosti, uključujući roditeljske naloge. Karla je tada počela sa svakodnevnim injekcijama hormona kako bi pripremila svoje telo i u oktobru 2023. embrion je implantiran. Na sreću, VTO je bila uspešna iz prvog pokušaja.

- Tjart je u potpunosti podržavao od samog početka. Rekao je da je video koliko nam radosti donose naša deca i zašto ne bismo dodelili nekom drugom tu radost, sa čim se u potpunosti slažem. Moj najmlađi sin je ljubio moj stomak svako jutro i noć i pozdravljao bebu tetke Ejmi - nastavila je prijateljica.

Devetog juna rodio se dečak po imenu Džek Brus, a Ejmi je rekla da Karla i ona nisu više prijateljice, već sestre.

Iako je lečenje od raka i dalje u toku, Ejmi sada živi sa novom snagom i još jačom željom da pobedi.

- Videti to malo telo i znati da si savladala velike prepreke i da se možeš nazvati majkom, zahvaljujući svojoj prijateljici... to je dragoceno. Karla i ja imamo veoma jedinstveno prijateljstvo. Skoro bi se moglo reći da smo sada - sestre. Posle otkrivanja dijagnoze, nisam verovala da ću moći sebe da nazovem majkom, ali sam imala kraj sebe osobu koja mi je to pretvorila u stvarnost. Neprocenjivo je znati da imate prijatelja koji je spreman da se ovoliko da za vas. Duboko sam joj zahvalna za ono što je uradila, zauvek ćemo biti jedna drugoj u životima - rekla je ponosna mama Ejmi.

Foto: Shutterstock

Jedna od sedam žena u Velikoj Britaniji tokom života ima dijagnozu raka dojke - oko 56.000 godišnje - što ga čini najčešćim rakom u Velikoj Britaniji. Brojka iznosi oko 300.000 godišnje u SAD. Između 85 do 90 odsto žena kojima je dijagnostikovan primarni rak dojke preživi više od pet godina.

Ako samo iznesemo podatak da je naša zemlja, nažalost, prva u Evropi po stopi smrtnosti od karcinoma dojke, ali da nismo prvi po stopi obolevanja i da je mnogo zemalja ispred nas po broju obolelih, onda je jasno da na prevenciji ne radimo dovoljno.

Međutim, sekundarni rak dojke - ili stadijum četiri, daleko je teži. To znači da se rak, koji je počeo u dojci, proširio na drugi deo tela, obično na jetru, pluća, mozak ili kosti.

(Ona.rs)